banner persveilig

— woensdag 11 november 2020, 16:20 | 1 reactie, praat mee

reMarkable 2: Duur digitaal papier met handige snufjes

© reMarkable

Een vroege kerstbonus. Zo omschreef ik de reMarkable 2 die ik mezelf deze maand cadeau deed tegenover vrienden, familie en collega’s. Want wie ruim 450 euro stukslaat op iets wat oogt als een simpele e-reader, heeft wel wat uit te leggen.

Natuurlijk is de reMarkable 2 meer dan dat. De 4,7 millimeter dunne schermcomputer is in feite een digitaal notitieblok, waarop je notities neerkrabbelt en documenten voorziet van commentaar. Dat doe je met een los aan te schaffen digitale pen, die afhankelijk van je voorkeur schrijft als ballpoint, fineliner, stift, potlood, vulpotlood, kwast, markeerstift of kalligrafie-pen.

Digitaal papier
De reMarkable 2 wordt gepresenteerd als digitaal papier, al schrijf je in werkelijkheid net als bij alle tablets op een glazen plaat. Om je het gevoel te geven dat je op papier schrijft, bootst het scherm het geluid van over papier krassend schrijfgereedschap na. Hoewel er een kleine vertraging zit tussen je pennenstreken en wat er op het scherm verschijnt, is die met het blote oog niet merkbaar.

Bij wijze van test deed ik de afgelopen week al mijn papieren notitieblokken in een la, ten faveure van de reMarkable 2. Met de virtuele markeerstift onderstreepte ik me suf in samenvattingen voor mijn studie Rechten en met de digitale fineliner krabbelde ik notities neer voor talloze interviews. Tussen pagina’s bladeren is een kwestie van een snelle vingerveeg en vergissingen laten zich snel weggummen met de achterkant van de digitale pen (al is die functie alleen aanwezig in de duurdere versie).

Schrijven, strepen en krassen op de reMarkable 2 voelt daadwerkelijk als werken op papier. Met het belangrijke verschil dat mijn tas niet vol zware boeken en readers zit, maar alleen een schermpje van nog geen halve kilo. Anders dan bij een reguliere tablet geeft het e-inkt scherm zelf geen licht (als je er in het donker op wil werken heb je dus een lamp nodig), wat rustiger is voor de ogen.

Herken het handschrift
De reMarkable 2 slaagt prima in zijn opzet: papier nabootsen. Maar het belangrijkste voordeel ten opzichte van reguliere kladblokken is de ingebouwde handschriftherkenning. Met een paar tikken op het scherm zet de reMarkable 2 mijn hanenpoten om in getypte tekst. Zelfs met extra slordig gepende notities waar menig menselijk lezer niet uit kwam, wist de digitale notitieblok moeiteloos te ontcijferen.

Het zijn zulke digitale extra’s die de reMarkable 2 de moeite waard maken. Notities, PDF’s en andere documenten worden standaard opgeslagen in de cloud en zijn met de bijbehorende gratis apps direct op te roepen op je smartphone en computer. Ook handig is de Read on reMarkable-plugin voor Google Chrome, waarmee je nieuwsartikelen en andere online content rechtstreeks naar je reMarkable 2 stuurt. Een uitkomst voor al die verhalen die ik tijdens het werken tegenkom, maar vanwege tijdgebrek niet direct kan lezen.

Het ontbreken van social media-apps en een browser zorgen ervoor dat je minder snel afgeleid raakt en het zwart met witte scherm van de reMarkable 2 leest een stuk prettiger dan dat van een reguliere tablet. Jammer is wel dat er geen digitale shop is waar je e-books kunt aanschaffen. Dat zorgt ervoor dat boeken naar de reMarkable 2 overzetten nogal een klus kan zijn (app openen op je laptop, drm-vrije boeken opsnorren, naar de app kopiëren).

Zijn geld waard?
De manier waarop de reMarkable 2 het gevoel van papier nabootst is bijzonder. Notities maken, die omzetten naar getypte tekst en PDF-documenten annoteren gaat vlekkeloos en de batterij gaat in tegenstelling tot bij reguliere tablets dagen mee. Hoewel de prijs van ruim 450 euro voor sommigen een brug te ver zal zijn (voor datzelfde geld koop je tussen de 20 en 25 Moleskine-notitieboekjes) blijft de la waar mijn oude notitieblokken een week geleden in verdwenen vooralsnog dicht.

reMarkable 2

Prijs voor de tablet: € 399,-
Marker-pen / Marker Plus-pen (met digitale gum) : €59,- / €99,-
Beschermhoes: vanaf €79,-
Meer informatie: reMarkable.com

Bekijk meer van

reMarkable 2

Praat mee

1 reactie

Nathan Veenstra, 12 november 2020, 14:23

Prima samenvatting van het nut als wel de onzin (voor zover dat opgaat) van de reMarkable paper tablet. Na jaren de eerste reMarkable te hebben gehad ben ik heel blij met de reMarkable 2, vooral omdat de batterijduur aanzienlijk verbeterd is. De eerste ging echt maar enkele dagen mee bij intensief gebruik, bij mijn RM2 is dat nu 2 weken bij misschien iets minder intensief, maar nog steeds dagelijks gebruik.

Een belangrijke reden voor mij om specifiek voor deze vorm van digitaal papier te kiezen is om minder los rondslingerend papier te hebben en makkelijk(er) aantekeningen terug te kunnen vinden. Als je op allerlei losse papiertjes en verschillende notitieblokken schrijft, is het terugvinden van die essentiële notitie veel lastiger. Met de reMarkable maak je digitale kopieën bijvoorbeeld in mappen per klant en heb je je aantekeningen altijd zo bij de hand. Daarnaast is het een uitstekend middel voor ADHD’ers om snel dingen op te schrijven die ze nog willen doen, terwijl ze dat beter later kunnen doen omdat ze anders weer afgeleid zijn. To-dolijsten, weekplanningen, je maakt het allemaal zo aan in je reMarkable.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.