nvj corona

— donderdag 25 februari 2010, 10:51 | 1 reactie, praat mee

Relevante bronnen

Ik weet niet hoe het komt maar het lijkt wel of journalisten weinig kritisch zijn als het om de relevantie van allochtone bronnen gaat. Ze kiezen vaak voor de makkelijke weg en dat vind ik jammer. Zo zie ik voor mijn gevoel bijvoorbeeld iedere keer weer Farid Azarkan, directeur van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, in de media verschijnen.

Stenen gooiende Marokkaanse jongeren in Amsterdam: Farid Azarkan. Vrouwen met hoofddoekjes in Friesland: Farid Azarkan. Marokkaanse hangjongeren in Lutjebroek: Farid Azarkan. Steeds weer moet hij opdraven. Waarom? Eén spreker namens de gehele Nederlands Marokkaanse gemeenschap, die komt praten over lokale problemen? Kom op zeg, daar neem je als journalist toch geen genoegen mee?

Het zou toch ook vreemd zijn als autochtone jongeren ergens in Den Haag wat ramen ingooien en dat dan een voorzitter van de vereniging voor Nederlanders het woord zou voeren?
Er zou meer tijd in geïnvesteerd moeten worden om relevante bronnen te spreken.

Je wilt iemand horen die echt wat weet van die situatie: die er woont of die er werkt, een betrokkene.

Ik begrijp het ergens ook wel. Het is voor een journalist nu eenmaal moeilijk om iemand in het Turks aan te spreken of in een gesloten cultuur als die van de Marokkaanse binnen te stappen en te verwachten met open armen te worden ontvangen. Daarnaast zijn er ook incidenten geweest met bedreiging en mishandeling van journalisten die het wel probeerden.

Daarom moet ik eerlijk toegeven: ook ik ben niet altijd razend enthousiast als ik weer eens naar de wijk Slotervaart in Amsterdam word gestuurd voor wat ‘voxpopjes’, maar ik blijf het wel doen. Want ik heb gekozen voor de journalistiek en dan is het juist mijn taak om problemen in de maatschappij te constateren en te verslaan. Dat is niet altijd even leuk, maar het is wel noodzakelijk. En bovendien kan Farid Azarkan dan ook weer wat meer genieten van zijn vrije tijd.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

www.mediacontainer.nl

Bekijk meer van

Saïda Maggé

Praat mee

1 reactie

Suzan Koçak, 23 maart 2010, 16:57

Saïda, ik begrijp je punt over dat er meer variatie moet komen in bronkeuze. Ben het daarin ook helemaal met je eens. Alleen snap ik niet dat je dit zegt: “Daarom moet ik eerlijk toegeven: ook ik ben niet altijd razend enthousiast als ik weer eens naar de wijk Slotervaart in Amsterdam word gestuurd voor wat ‘voxpopjes’, maar ik blijf het wel doen.” In relatie tot het feit dat het voor journalisten moeilijk is om allochtonen, jij noemt als voorbeeld Turken en Marokkanen, te bereiken.

Ik weet dat je geen Arabisch of Berbers spreekt en, net als ik, eigenlijk een nep-allochtoon bent. Alleen zou juist jij, al is het alleen maar door je naam of je uiterlijk, makkelijker toegang kunnen krijgen tot deze groepen. Klinkt heel oppervlakkig, maar het is wel zo. Lijkt mij een bijkomstigheid waar je alleen maar voordeel uit kan halen. Juist in het kader van evenwichtige berichtgeving.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.