persveilig seminar

— vrijdag 23 april 2010, 11:33 | 4 reacties, praat mee

Onrust bij RTV Rijnmond

Onrust bij RTV Rijnmond nadat bekend is geworden dat de hoofdredactie informatie heeft doorgespeeld aan de RET vlak voor een reportage op de buis zou verschijnen over het Rotterdams vervoerbedrijf. Dat meldt het AD /Rotterdams Dagblad. Uit de reportage bleek dat het niet moeilijk is om een ov-chipkaart te kraken en er gratis mee te reizen. De RET wilde alleen een reactie geven als zij de code van de bewuste kaart zou krijgen. De verslaggevers weigerden dit, omdat de RET altijd zegt dat gekraakte kaarten meteen worden ontdekt en geblokkeerd. De gebruikte chipkaart lag in een afgesloten bureau van een journalist. Adjunct hoofdredacteur Matthijs Nieuwenhuis haalde vlak voor de uitzending met een loper de kaart met cruciale gegevens uit het afgesloten bureau van de journalisten en speelde deze door aan de RET. Hierdoor zou de reportage over fraude met de chipkaart enorm aan kracht hebben ingeboet. Saillant detail is dat Nieuwenhuis is getrouwd met de chef voorlichting van de RET. Laatste wijziging: 26 april 2010, 10:54

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Rene Quist, 23 april 2010, 10:10

Dat de adjunct-hoofdredacteur van Rijnmond gehuwd is met de voorlichter van de RET is op zich zelf geen probleem. Wel moeten deze twee partijen natuurlijk zich er goed van bewust zijn dat conclusies snel getrokken zijn. Ik ga ervanuit dat Nieuwenhuis een journalistieke/strategische motivatie heeft gehad om zo te opereren en dat zijn idee toch vooral niet was om zijn vrouw in haar werk te helpen.

Toch had hij, indachtig zijn bijzondere positie, hier uiterst terughoudend in moeten optreden.

Nu worden er scherpe conclusies getrokken en de geloofwaardigheid van ‘zijn’ zender is in het geding. En getuige de onrust bij Rijnmond ligt hij intern ook onder vuur.

Dat is zeer te betreuren, zeker in een week waarop Rijmond toch al onder vuur ligt vanwege de door de gemeente gesponsorde programma’s.

De les die hier uitgeleerd kan worden dat relaties ( in welke zin dan ook) tussen voorlichters en journalisten altijd kritisch bekeken worden. En dat zeker leidinggevenden nooit te terughoudend kunnen zijn bij het in stand houden van de chinese muren.

Mark, 23 april 2010, 10:32

Relaties of journalistieke beweegredenen zijn allemaal heel mooi, maar als je een bureaula van een werknemer openbreekt, dan ben je wel héél ver over de grens gerend.

Peter Moraal, 23 april 2010, 11:07

Hoe dan ook, de vervolgreportage over het onvermogen om de betreffende kaart te blokkeren zit er niet meer in.
Maar lees ik nou hierboven dat de gemeente Rotterdam programma’s sponsort; terwijl die gemeente (‘stadsregio’) “juridisch en financieel eigenaar” is van de RET?
Tsk tsk tsk…

Kees Cornelder, 23 april 2010, 13:39

Blijkbaar heeft de chef-voorlichter van de RET moeite om het werk succesvol te doen en krijgt ze daarom noodgedwongen een kontje van de chef van een journalist die het falen en feilen van de RET in beeld wilde brengen c.q. heeft gebracht. Dus ook een kontkwestie trouwens, maar dan anders.
In elk geval is RTV Rijnmond een deel van zijn vertrouwenskrediet van de samenleving kwijt, en is de chef in kwestie beschadigd tot een met.
Dat is vrijwel altijd het gevolg wanneer het institutionele wordt gekruist met het persoonlijke.
Stom.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.