training eu starters

— maandag 29 augustus 2016, 12:09 | 0 reacties, praat mee

Regiotarieven De Persgroep ‘slaan nergens op’

Pixabay

Plaatsvervangend hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad (ED) Lucas van Houtert vindt verschillen tussen lagere tarieven voor freelancers bij regionale dagbladen en landelijke titels van De Persgroep "nergens op slaan". Dat zegt hij in NRC. Laatste wijziging: 29 augustus 2016, 16:14

Freelancers die schrijven voor regionale uitgaven zoals het ED krijgen na een wijziging nu 13 cent per woord, waar dat bij de krant eerst tussen 20 en 30 cent was. De Persgroep heeft de tarieven voor regionale uitgaves in maart op hetzelfde (lagere) niveau gebracht.

Van Houtert heeft wel begrip voor het gelijktrekken van de tarieven, want het verzekert voortzetting van titels indien de omzet - hoewel nu stabiel - verder daalt. “Maar het is een lastig verhaal richting freelancers. De regiocorrespondenten zitten al jaren op de nullijn, nu moeten ze nog een stap achteruit”, aldus Van Houtert.

De journalisten die voor de eerste pagina’s van het ED schrijven zijn niet minder belangrijk dan journalisten bij pakweg het AD, stelt hij in NRC. Bart Verkade, directeur van De Persgroep, zei eerder tegen Villamedia dat schrijven voor het landelijke AD complexer is en daarom beter wordt beloond.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is inmiddels 30 procent van het personeel bij dagbladenuitgevers op freelance-basis actief. Bij tijdschriften is dat aandeel nog groter. Fotografen zijn nauwelijks nog in vaste dienst.

Er komt weinig protest tegen de trend van dalende tarieven, aldus NVJ-secretaris Rosa Garcia López van de sectie zelfstandigen. Er bestaat de vrees niet meer gevraagd te worden voor klussen. Er is verder nauwelijks onderhandelingsruimte: een andere freelancer is zo gevonden. Deze realiteit is overigens niet uniek voor De Persgroep, stelt Garcia López, maar geldt voor de gehele media. Meer bij NRC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.