— woensdag 25 mei 2016, 10:51 | 0 reacties, praat mee

‘Regionale publieke omroepen stoppen in 2017 met DAB+’

Koen Suyk / ANP

Regionale omroepen zullen in 2017 hun digitale radiouitzendingen via DAB+ per 2017 beëindigen, als de overheid na september 2017 niet langer bijspringt in de kosten. Omroepen betalen voor uitzendingen via de analoge FM-band en het digitale DAB+, maar krijgen nu nog compensatie voor die dubbele kosten. Laatste wijziging: 26 mei 2016, 13:40

Die dubbele kosten zijn niet alleen te dragen, stelt koepelorganisatie ROOS.  Tot september 2017 betaalt de overheid mee, daarna niet meer. De regionale publieke omroepen moeten volgend jaar echter een bezuiniging van 17 miljoen euro verwerken. De financiering voor DAB+ en FM zonder overheidssteun is niet vol te houden, aldus ROOS.

DAB+ moet volgend jaar de FM-uitzendingen gaan aflossen (al is de animo om radio’s te vervangen niet bijster groot, red.) maar volgens ROOS zou het opheffen van de regionale DAB+-uitzendingen een fikse tegenvaller zijn voor dit digitaliseringsbeleid.

ROOS stoort zich ook aan de karige bandbreedte die regionale publieke omroepen krijgen op DAB+. Landelijke publieke en commerciële omroepen zenden uit met een digitale stroom van minstens 128 kilobit per seconde; regionale publieke omroepen moeten het met 64 kilobit per seconde doen - hetgeen resulteert in een verminderde geluidskwaliteit.

Minister Kamp (Economische Zaken) moet van ROOS de toezegging doen dat compensatie ook na september 2017 blijft bestaan, willen de omroepen binnenboord blijven bij DAB+. Vooralsnog is op een dergelijke toezegging geen zicht. Meer bij ROOS

Bekijk meer van

ROOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.