word studentlid

— donderdag 19 februari 2015, 11:55 | 0 reacties, praat mee

Regionaal spitten

Regionaal spitten

Naar onderzoeksjournalistiek in de regio is het in de huidige tijd en de daarbij horende budgetten – helaas – vaak zoeken met een vergrootglas. Des te mooier dat er zo af en toe een bijzonder project opduikt. Zoals het onlangs verschenen ‘Twee keer valse start, vijf jaar rommelen met kunsthal KAdE’, over de bestuurlijke chaos rond de Amersfoortse kunsthal KAdE. Onderzocht en verhalend opgeschreven door freelance journalist Miro Lucassen, tevens oud-politiek verslaggever in Amersfoort. Laatste wijziging: 31 maart 2015, 16:57

Lucassen dook in de archieven en interviewde betrokken rond het hoofdpijndossier KAdE en legde zaken bloot die tot dan toe verborgen waren gebleven. Het dossier komt er in het kort op neer dat Amersfoort dacht de slechts paar jaar oude kunsthal zonder extra kosten te kunnen verhuizen. Dat bleek allerminst het geval, en daar struikelde een wethouder over in 2012. Lucassen toont in zijn boek onder meer aan dat de werkelijke kosten van de kunsthal nog vele malen hoger liggen dan de gemeenteraad ooit is voorgespiegeld. Namelijk 10,5 miljoen euro in totaal. Het zijn zaken waarvan hij had gewild dat hij het had geweten toen hij nog bij de Amersfoortse Courant werkte. Maar als verslaggever van het regionale dagblad had hij de luxe niet om zo diep de archieven in te duiken.

Dat het nu wel kon heeft alles te maken met de stichting Regionaal Spitwerk. Een initiatief van uitgeverij BraynBooks en Arjeh Kalmann, voormalig hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad en de Amersfoortse Courant. Zij startten Spitwerk op om regionale en lokale onderzoeksjournalistiek een impuls te geven – zonder winstoogmerk – en benaderden Lucassen met de vraag om eens dieper in de kwestie KAdE te duiken.

Bijzonder is dat ‘Twee keer valse start’ financieel mede mogelijk is gemaakt door de gemeente Amersfoort zelf. Die verstrekte een subsidie zonder zich met de inhoud van het – voor de gemeente toch pijnlijke – onderzoek te bemoeien. Daarmee kan het project nog niet uit. Achthonderd exemplaren moeten er over de toonbank, om dit eerste project van Spitwerk rendabel te maken en het startschot te geven voor eer soortgelijke initiatieven.

Freelancer Lucassen ontving er een bedrag van 5000 euro voor, schrijft hij op De Nieuwe Reporter, wat neerkomt op minder dan 10 euro bruto per uur. Dat verraadt een bijzondere toewijding aan het vak. Wie onderzoeksjournalistiek in de regio eveneens een warm hart toedraagt, doet er dan ook goed aan om het boek aan te schaffen.

Miro Lucassen, ‘Twee keer valse start, vijf jaar rommelen met kunsthal KAdE’, uitgave van de stichting Regionaal Spitwerk, ISBN: 9789082126648, €18,90

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.