website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Regio in nood

Dolf Rogmans — Geplaatst op vrijdag 21 maart 2014, 16:02

Columns Ingewikkelde problemen los je het liefst simpel op. Alleen lukt dat niet altijd. Neem het probleem van de regionale journalistiek (zie het dossier, pagina 45-60).

Wat is het probleem precies? Dat regionale omroepen minder geld krijgen van het Rijk? Of dat het bereik van de meeste regionale omroepen onder druk staat? En wat is het echte probleem bij de regionale dagbladen? De verkwistende eigenaren, de dure journalisten, het afkalvende en vergrijzende lezersbestand? Of het onvermogen bij beide om een jongere doelgroep te bereiken? Of is er een heel ander probleem. Bijvoorbeeld dat te weinig journalisten de gemeenteraden controleren en zo de democratie schade oploopt? Nog een mogelijkheid: de regio en de provincie zijn onhandige grootheden voor een journalistieke organisatie. Landelijk, lokaal, internationaal, oké. Maar regionaal?

Kortom, best ingewikkeld die problemen in de regio. 
En dan duikt er een simpele oplossing op: samenwerken. Tussen krant en regionale omroep en tussen regionale en publieke omroep.

Samenwerken om de kwaliteit te verbeteren is natuurlijk prachtig, maar het verval aan bereik en inkomsten los je er niet mee op. Sterker, tot nu toe is samenwerken nog eens duurder ook. Dus vergroot het in elk geval op de korte termijn de financiële problemen. De regionale journalistiek is voor alles geholpen met eigenaren die het medium omarmen. Dat betekent een overheid die de omroep niet kapot bezuinigt en eigenaren die vernieuwing en continuïteit belangrijker vinden dan beurskoersen.

Maar dan ben je er nog niet. Helaas zie ik een ingewikkeld probleem, maar geen simpele oplossing.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.