PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 21 maart 2014, 16:02 | 0 reacties, praat mee

Regio in nood

Ingewikkelde problemen los je het liefst simpel op. Alleen lukt dat niet altijd. Neem het probleem van de regionale journalistiek (zie het dossier, pagina 45-60). Laatste wijziging: 22 december 2014, 13:38

Wat is het probleem precies? Dat regionale omroepen minder geld krijgen van het Rijk? Of dat het bereik van de meeste regionale omroepen onder druk staat? En wat is het echte probleem bij de regionale dagbladen? De verkwistende eigenaren, de dure journalisten, het afkalvende en vergrijzende lezersbestand? Of het onvermogen bij beide om een jongere doelgroep te bereiken? Of is er een heel ander probleem. Bijvoorbeeld dat te weinig journalisten de gemeenteraden controleren en zo de democratie schade oploopt? Nog een mogelijkheid: de regio en de provincie zijn onhandige grootheden voor een journalistieke organisatie. Landelijk, lokaal, internationaal, oké. Maar regionaal?

Kortom, best ingewikkeld die problemen in de regio. 
En dan duikt er een simpele oplossing op: samenwerken. Tussen krant en regionale omroep en tussen regionale en publieke omroep.

Samenwerken om de kwaliteit te verbeteren is natuurlijk prachtig, maar het verval aan bereik en inkomsten los je er niet mee op. Sterker, tot nu toe is samenwerken nog eens duurder ook. Dus vergroot het in elk geval op de korte termijn de financiële problemen. De regionale journalistiek is voor alles geholpen met eigenaren die het medium omarmen. Dat betekent een overheid die de omroep niet kapot bezuinigt en eigenaren die vernieuwing en continuïteit belangrijker vinden dan beurskoersen.

Maar dan ben je er nog niet. Helaas zie ik een ingewikkeld probleem, maar geen simpele oplossing.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.