training eu starters

— woensdag 22 oktober 2008, 11:07 | 0 reacties, praat mee

Vrienden

Kuddegedrag. Daar hebben journalisten last van, zegt burgemeester Job Cohen van Amsterdam. Het is een constatering die elke verslaggever zelf ook vast wel eens gemaakt heeft als hij of zij met vele tientallen collega’s naar hetzelfde verhaal staat te luisteren op een persconferentie.

Laatste wijziging: 22 oktober 2008, 19:17

En Cohen constateert ook dat journalisten bang zijn nieuws te missen. Dat zou hun kuddegedrag verklaren. Cohen kan het weten, want hij gaat veel met journalisten om en ziet wat ze doen met zijn uitlatingen.
Precies daarom vragen we de komende tijd met enige regelmaat aan iemand die vaak met journalisten werkt, wat hij of zij van ons denkt.

Zoals voetbaltrainer Louis van Gaal dat ooit deed toen hij sprak: ‘Vrienden van de pers, ik vertrek. Gefeliciteerd.’ Van Gaal meende dat journalisten trainers kunnen maken of breken. Mijn eerste reactie was destijds al: misschien dat de resultaten van het team belangrijker waren. Don’t shoot the messenger.

Maar misschien is dat beroepsdeformatie. Misschien kan de journalistiek trainers maken of breken. Aardig een paar trainers daarover aan de tand te voelen. Van Gaal zelf vindt dat overigens niet. Hij heeft geen zin mee te werken aan de serie.

Maar Cohen ging wel op de uitnodiging in. Zoals te verwachten viel, levert dat een genuanceerd antwoord op. Hij begrijpt dat journalisten geïnteresseerd zijn in slecht nieuws, omdat hij zelf dat nieuws ook wil consumeren.
Wel waarschuwt hij, dat de journalistiek zich niet in die rol moet verliezen. Verslaggevers moeten het slechte nieuws niet organiseren, door bijvoorbeeld te eisen dat bronnen alleen vuil spuien over elkaar.
Over één opmerking van Cohen heb ik me wel een beetje verbaasd. Journalisten dragen weinig verantwoording af over hun werk, zegt hij.

Ik zie dat anders. Sinds de moord op Fortuyn is de rol van de media juist steeds vaker onderwerp van discussie. De opkomst van internet heeft ook journalisten veel makkelijker bereikbaar gemaakt voor kritiek. Verantwoording afleggen in het groot en in het klein is juist de afgelopen jaren tot de routine gaan behoren van journalisten.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.