Jodal

— zaterdag 5 mei 2012, 10:15 | 2 reacties, praat mee

Fortuyn

Tien jaar geleden, op 6 mei 2002, beleefde Nederland de eerste politieke moord sinds die op Willem van Oranje in 1584 en Johan de Witt in 1672. Op het Hilversumse Mediapark werd Pim Fortuyn vermoord. Hoe Willem van Oranje aan zijn einde kwam, is tot op de dag van vandaag aanleiding tot serieus onderzoek. Een paar weken geleden nog concludeerden wetenschappers dat hij geen tijd gehad moet hebben voor zijn laatste woorden. Laatste wijziging: 18 maart 2014, 12:11

En dan Fortuyn. Tien jaar na dato zit de dader achter de tralies, is het land in crisis en kijken we vooral hoe Fortuyn nu nog voortleeft. Er is geen aandacht meer voor de losse eindjes rond zijn dood. Wetenschappers noch journalisten bekijken nogmaals hoeveel schoten er zijn gelost, waar ze Fortuyn verwondden en of dat een ander licht werpt op wat de officiële lezing is.

Schrijver en journalist Tomas Ross beschreef op ons verzoek welke feiten volgens hem nog om uitleg vragen. Ook speculeert hij over de mogelijke toedracht.  Het gevaar ligt op de loer dat we in complotten gaan denken en dat gebrek aan bewijs juist wordt gezien als onderbouwing van de meest vreemde theorieën. Toch zijn er ook een aantal journalisten die de losse eindjes zien.

Ik stel voor niet ruim 400 jaar te wachten voordat we die uitzoeken.

Bekijk meer van

Praat mee

2 reacties

Smid, 9 mei 2012, 07:58

Kok en Klaas de Vries hebben bloed aan hun handen door Fortuyn bescherming te weigeren, terwijl dat nu standaard is bij een dreigingsanalyse….[Fortuyn zegt dit ook een week voor zijn dood, deze beelden worden niet meer uitgezonden ....???]
De AIVD zat bovenop de Graaf en Fortuyn en hebben niet ingegrepen….
Onduidelijkheden en manipulatie van moordgegevens, zoals het autopsieverslag en het aantal [verschillende] kogels
Alle politie voorzieneningen waren suspect.
De lage straf, hij komt met 2/3, dat is 12 jaar weer vrij.
De Graaf wordt nier vervolgd voor de moord op een millieuambtenaar….
Als men dat alles bij elkaar opteld kan men op zijn minst zeggen dat iedereen van deze moord profiteerde en dat er vele verdere mogelijkheden zijn van een georchestreerde aanslag.
Nederland neemt de hele wereld met het opgeheven vingertje de maat, maar op deze politieke moord rust een deken van bedenkelijk zwijgen van de politiek en de media….

Filip s. de Goede, 15 mei 2012, 16:50

Als je dan kijkt waar Ross mee komt dan is dat inderdaad gewoon de idioterie van een complottheorist.

Naast het feit dat technisch bewijs niet altijd eenvoudig te duiden is, maar Ross verzwijgt ook dat van alle kogels toch op zijn minst is vastgesteld dat ze uit het wapen van VDG kwamen.

De belangrijkste hamvraag is echter wat het nut zou zijn van twee schutters (een openbare/een verstopte). Het is namelijk een totaal onzinnig gedachte, net zo onzinnig als de complotten over de Titanic, de vuurwerkramp en toren 7 op 9/11.

Leuk bedacht als thrillerschrijver, maar zaken waar alle verstandige (ahum) journalisten ver weg zouden moeten blijven.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.