website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Regeringkritische tv-zender Hongarije wijzigt toon na overname

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 3 augustus 2018, 08:55

De Hongaarse president Viktor Orbán. Foto: ANP / EPA / Aris Oikonomou

De Hongaarse president Viktor Orbán. Foto: ANP / EPA / Aris Oikonomou

Nieuws Een van de laatste regeringskritische tv-stations van Hongarije, Hír TV (Nieuws TV), stuurt weg van zijn kritische toon. De zender kreeg vorige maand een nieuw bestuur, nadat eigenaar Lajos Simicska zijn aandeel verkocht aan zijn zakenpartner Zsolt Nyerges. Eerder deze week belegde Nyerges een vergadering op de redactie waarbij hij de nieuwe koers aankondigde.

Dat melden diverse media, waaronder het Budapest Business Journal. Bij de aankondiging van woensdag werd direct een grote schoonmaak gehouden. Diverse boegbeelden van de zender werden ontslagen of kondigden zelf hun vertrek aan. Het belangrijkste praatprogramma van de zender werd woensdagmiddag meteen vervangen door een recente redevoering van president Viktor Orbán.

NRC spreekt van “een zuivering” bij de zender en stelt dat er in heel Hongarije nu nog maar één tv-zender overblijft (RTL) die kritisch durft te zijn op de regering van president Orbán.

Van vriend naar vijand
Het is niet de eerste keer dat Hír TV van koers verandert. Voormalig eigenaar Simicska was een boezemvriend van Orbán en was jarenlang financieel directeur van Orbáns Fidesz-partij. De vriendschap tussen de twee verzuurde drie jaar geleden echter plots, waarna Hír TV kritischer ging berichten over de president en zijn regering. Vanaf dat moment maakte ook de Hongaarse overheid het voor Hír TV moeilijker om nieuwe contracten met de regering af te sluiten.

Het rommelt al langer binnen de Hongaarse media. In 2016 sloot de grote oppositiekrant Népszabadság onverwacht haar deuren. In april van dit jaar moest ook Simicska een dagelijkse krant, een radiostation en een politiek tijdschrift stopzetten.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken