word studentlid

— dinsdag 30 oktober 2012, 10:01 | 0 reacties, praat mee

100 miljoen af van publieke omroep

De landelijke publieke omroep moet 100 miljoen euro extra inleveren. Dat staat in het gisteren gepresenteerde regeerakkoord tussen de VVD en PvdA. Opmerkelijk is dat de nieuwe regering de fusie tussen mediafondsen, die al in gang was gezet, in heroverweging neemt. Het Stimuleringsfonds voor de Pers blijft bestaan. Het afblazen van de fusie en het opheffen van het huidige Mediafonds moet 16 miljoen opleveren. Laatste wijziging: 30 oktober 2012, 16:07

De landelijke publieke omroep raakt verspreid over twee jaar (2016 50 miljoen en dan 100 miljoen in 2017) het budget kwijt. Daarvan heeft de nieuwe coalitie 55 miljoen ingevuld: 25 miljoen minder omdat samenwerking met de regionale omroepen geld bespaart, 16 miljoen omdat het grote mediafonds er niet komt en 14 miljoen wordt er gekort op de kleine omroepen.

Blijf over 45 miljoen nader in te vullen. Dat bedrag kan (deels) gevonden worden doordat de publieke omroep weer wel extra eigen inkomsten mogen genereren, ze het mes moeten zetten in onnodige uitgaven bij ledenwerving. En het kabinet wil een systeem met A- en B-licenties invoeren, in plaats van een koppeling tussen ledenaantallen en budgetten. Nieuwe omroepen kunnen blijven toetreden, aldus het akkoord.

De bezuiniging op de kleinere ‘artikel 2.42’-omroepen (omroepen met een kerkelijke of levensbeschouwelijke inslag) worden behaald omdat ze worden ondergebracht bij omroeporganisaties. Eerder dit jaar was al aangekondigd dat deze omroepen minder geld zouden krijgen. Door ze onder te brengen bij bestaande omroepen kunnen “hiermee samenhangende uitgaven” (van 14 miljoen euro) geschrapt worden, aldus het akkoord.

Digitale rechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) noemt het akkoord op punten teleurstellend. De noodzaak tot het moderniseren van het auteursrecht wordt onderkend, maar hoe dat wordt aangepakt is onduidelijk. Er zijn geen concrete toezeggingen over plannen rond het filteren van websites (onder meer kansspelen), opslag van belgegevens of de beoogde licence to hack van de politie. “Ook kunnen de ambtenaren ongehinderd doorwerken aan het wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken dat de inlichtingendiensten ongericht al het internet verkeer afluisteren”, aldus BoF.

NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt de mediaparagraaf “kort en vooral leeg.” Volgens Bruning ontbreken er concrete maatregelen en visie, die de journalistiek verder hadden kunnen helpen. “Niets over het stimuleren van regionale en lokale journalistiek, geen woord over een lager btw-tarief voor digitale (journalistieke) producties. Nergens blijkt dat dit akkoord onderkent hoe moeilijk kwetsbare, maar maatschappelijk zeer waardevolle deelgebieden in de journalistiek er anno 2012 voor staan.”

Hij begrijpt dat er in crisistijd geen extra geld wordt vrijgemaakt, maar met de extra bezuinigingen op de publieke omroep (100 miljoen bovenop de 200 miljoen uit Rutte-I, red.) komt de daling in budget op 30 procent in drie jaar. “Dat is ronduit somber nieuws voor de publieke journalistiek”, aldus Bruning.

Zie ook: Ongeloof over mediaplannen Rutte-II

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.