training eu starters

— donderdag 22 maart 2018, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Referendum rond Wiv: tegenstemmers op kop

Bits of Freedom

UPDATE Tegenstanders van de nieuwe Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) lijken in het gisteren gehouden referendum de meerderheid te hebben gewonnen. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar op het moment van schrijven heeft heeft 48,8 procent tégen de uitbreidingen in de Wiv gestemd. Laatste wijziging: 22 maart 2018, 11:17

Met een opkomst van 51,4 procent was 47,2 procent was voor de vernieuwing van de wet, die de inlichtingendiensten meer bevoegdheden geeft. Rond 4 procent heeft blanco gestemd.

In niet alle gemeenten waren dit jaar verkiezingen. In die gemeenten waar alleen het referendum werd gehouden, stemde bijna 57 procent tegen, met 42 procent voor.

De vraag is nu wat de regeringspartijen met de uitslag doen. Gisteren stelde premier Rutte dat bij een kleine marge vóór de wet ongewijzigd zou blijven. Nu tegen de overhand heeft, moet het kabinet de wet mogelijk ‘nog eens wegen’.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom zegt dat - mits de uitslag niet wijzigt - er een duidelijk signaal is afgegeven dat er een betere wet moet komen. “De uitslag is een heel duidelijk signaal van de kiezer aan het kabinet. De wet die er nu ligt is niet goed genoeg en moet op fundamentele punten verbeterd worden”, stelt Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom.

Het kabinet kan die uitslag niet negeren, aldus De Zwart.  Mocht dat wel gebeuren en treedt de wet onveranderd in werking, zal Bits of Freedom met een brede coalitie van burgerrechtenorganisaties en bedrijven naar de rechter stappen om onderdelen van de nieuwe wet aan te vechten. Meer bij NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.