— woensdag 11 januari 2017, 17:07 | 2 reacties, praat mee

Redactie LINDA. maakt pas op de plaats

Succes heeft zijn keerzijde. Dat hebben ze in 2016 bij LINDA. gemerkt. Het afgelopen jaar kampte de redactie met meerdere burn-outs van jonge medewerkers, terwijl oudere collega's aangaven behoefte te hebben aan een lange vakantie. Daarom wordt 2017 een 'plateaujaar', waarin de redactie een pas op de plaats gaat maken en gaat werken aan haar eigen gezondheid. Laatste wijziging: 11 januari 2017, 17:08

Dat vertelt hoofdredacteur en creatief directeur Jildou van der Bijl op de website van AFAS Software. “We hebben zoveel aanbod van jonge, goede, perfectionistische en ambitieuze mensen, dat we het voor het kiezen hebben. En dus nemen we alleen de besten aan.”

En dat zijn mensen die het graag goed willen doen, die altijd maar doorgaan en geen ‘nee’ kunnen zeggen. “Die we veel verantwoordelijkheid geven, maar weinig coaching, omdat we die skills zelf ontberen. Daar zagen we tot voor kort niets verkeerds in. Totdat de een na de ander omviel”, aldus Van der Bijl. “We hebben een mijnenveld aangelegd voor het krijgen van een burn-out.”

Van der Bijl kondigde het plateaujaar begin december aan bij haar collega’s. Die krijgen dit jaar workshops aangeboden die hen helpen omgaan de balans tussen werk en privé recht te trekken. “Medewerkers moeten ‘nee’ leren zeggen tegen opdrachten.” Ook het management gaat cursussen volgen. “Er zitten hier allemaal medewerkers die de beste zijn in hun vak, maar dat wil niet zeggen dat ze ook over de juiste people managers skills beschikken.”

Bekijk meer van

LINDA. Jildou van der Bijl

Praat mee

2 reacties

Paul Disco, 11 januari 2017, 22:31

Natuurlijk naar voor iedereen die een burn-out kreeg.

Je kunt wel vrij makkelijk voorspellen of je vatbaar bent voor een burnout. Doe een Big Five persoonlijkheidstest: als je gemiddeld tot hoog scoort op neuroticisme ben je veel vatbaarder voor spanning en krijg je daardoor eerder somatische klachten. Dan ben je ook gevoeliger voor eisen die het werk stelt, en dat bestrijd je vaker (zinloos) met wishful thinking, ontkenning en/of schuld bij jezelf of anderen leggen. Dat put emotioneel uit.

Schuld bij anderen leggen draagt weer fors bij aan depersonaliseren van anderen.  Fijn om te melden dat er alleen de beste mensen werken bij Linda, maar dat kan volgens onderzoek juist bijdragen aan een laag (!) gevoel van competentie. Dat geldt vooral voor -tweede indicator- ambiverte en introverte mensen.

Ik geef het gratis mee, ik zit voor een master enigszins in de materie en heb zelf twee burn-outs gehad.

De Big Five theorie is zeker niet volledig verklarend, op het gebied van vatbaarheid voor burn outs is er ook twijfel. Maar, ander onderzoek, continu je hersenen marineren in adrenaline en cortisol is funest voor creativiteit.

Bronnen heb ik verzoek.

JPS Tekstproducties, 12 januari 2017, 17:50

Hahaha, dit is echt een lachwekkend, maar tegelijkertijd ontluisterend bericht. De Linda. Ik ken het blad niet, maar kan me er wel iets bij voorstellen. ¨Hoe weet je dat? Nou, het stond in de Linda!¨ Pfff. Nog nooit enig wapenfeit gezien met als bron de Linda. Of heb ik echt iets gemist? Koffietijd-journalistiek.
Maar geen nood: Linda zelf heeft gelukkig heel veel geld beschikbaar om het probleem snel uit de wereld te helpen. Psychologen genoeg! Of anders gewoon de hele redactie vervangen door normale journalisten, die passie hebben voor hun vak, een gezellig babbelverhaal kunnen schrijven, maar daarnaast ook hun persoonlijke grenzen kennen. Want aan kneuzen hebben we niets in de journalistiek, laten we wel wezen.
De derde optie is: het blad opheffen. Maar dat is ook zielig. Niet dat we dan iets missen, maar dan komen er nog weer meer freelancers bij… (zodra ze weer een beetje bij kennis zijn)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.