— dinsdag 29 januari 2019, 10:54 | 0 reacties, praat mee

Redactie Franse radiozender Bleu Isère door brandbom verwoest

De redactieruimte van Bleu Isère is voorlopig onbruikbaar | Virignie Salanson / Radio France

In de Franse stad Grenoble hebben onbekenden in de nacht van zondag op maandag met een brandbom de redactieburelen van de regionale radiozender Bleu Isère verwoest. De zender hervatte maandag vanaf een andere locatie op beperkte schaal de uitzendingen. France 3 Alpes biedt hun collega's onderdak.

De redactieruimte en studio zijn niet meer te redden, voornamelijk als gevolg van ernstige rook- en waterschade. Volgens Bleu Isère zal het lang duren voor ze op hun oude locatie kunnen terugkeren. Er waren geen actieve bedreigingen tegen de zender, aldus hoofdredacteur Leopold Strajnic tegenvoer tv-zender France 2.

Er is echter geen twijfel dat er van opzettelijke brandstichting sprake is. De aanslag is niet opgeëist. Journalist Guy Lagache van Radio France waarschuwde tegen overhaaste conclusies in het licht van recente protesten in Frankrijk van de gilets jaunes of het huidige klimaat van wantrouwen jegens journalisten.

Harlem Désir, verantwoordelijk voor Mediavrijheid binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft in een verklaring de brandstichting scherp veroordeeld.

“Het is een onacceptabele bedreiging van journalisten van een publiek radiostation dat onafhankelijke en pluriforme informatie biedt”, aldus Désir. Hij roept op tot een snel en diepgaand onderzoek naar de daders.

 

Bekijk meer van

Frankrijk Bleu Isère

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.