website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Redactie Franse radiozender Bleu Isère door brandbom verwoest

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op dinsdag 29 januari 2019, 10:54

De redactieruimte van Bleu Isère is voorlopig onbruikbaar | Virignie Salanson / Radio France

De redactieruimte van Bleu Isère is voorlopig onbruikbaar | Virignie Salanson / Radio France

Nieuws In de Franse stad Grenoble hebben onbekenden in de nacht van zondag op maandag met een brandbom de redactieburelen van de regionale radiozender Bleu Isère verwoest. De zender hervatte maandag vanaf een andere locatie op beperkte schaal de uitzendingen. France 3 Alpes biedt hun collega's onderdak.

De redactieruimte en studio zijn niet meer te redden, voornamelijk als gevolg van ernstige rook- en waterschade. Volgens Bleu Isère zal het lang duren voor ze op hun oude locatie kunnen terugkeren. Er waren geen actieve bedreigingen tegen de zender, aldus hoofdredacteur Leopold Strajnic tegenvoer tv-zender France 2.

Er is echter geen twijfel dat er van opzettelijke brandstichting sprake is. De aanslag is niet opgeëist. Journalist Guy Lagache van Radio France waarschuwde tegen overhaaste conclusies in het licht van recente protesten in Frankrijk van de gilets jaunes of het huidige klimaat van wantrouwen jegens journalisten.

Harlem Désir, verantwoordelijk voor Mediavrijheid binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft in een verklaring de brandstichting scherp veroordeeld.

“Het is een onacceptabele bedreiging van journalisten van een publiek radiostation dat onafhankelijke en pluriforme informatie biedt”, aldus Désir. Hij roept op tot een snel en diepgaand onderzoek naar de daders.

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.