website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Redactie Argos wil onderzoek naar eigen handelen

Dolf Rogmans — Geplaatst in conflict op dinsdag 23 januari 2018, 11:01

Wim Kok legt een krans in Srebrenica. Foto: ANP/Robin Utrecht

Wim Kok legt een krans in Srebrenica. Foto: ANP/Robin Utrecht

Nieuws De redactie van Argos heeft de hoofdredacteur van de VPRO Radio verzocht om of de ombudsman van de publieke omroep of een (of meerdere) onafhankelijke onderzoeksjournalist(en) te laten onderzoeken of Argos op professionele en integere wijze onderzoek heeft gedaan naar en verslag heeft gedaan van het beruchte fotorolletje van Srebrenica.

Dat schrijft de redactie op haar website. Aanleiding is de uitspraak van de rechter dat De VPRO in een arbeidsconflict met onderzoeksjournalist Stefan Heijdendael van Argos fout op fout stapelde. De rechter noemde de handelwijze van de VPRO ‘ernstig verwijtbaar’ en oordeelde dat de omroep ruim 166.000 euro moet betalen aan Heijendael.

In een uitleg over de zaak schrijft de redactie: ‘Wij vinden het als redactie van Argos belangrijk dat er geen twijfel is over onze integriteit. Maar ook op onze redactie kunnen afwegingen worden gemaakt die niet de juiste zijn. Als dat het geval mocht zijn, dan moeten we daarvan leren’.

Argos weigerde een bijdrage van Heijendael uit te zenden. In het conflict dat daarop ontstond, verzuimde de VPRO keer op keer de interne regels te volgen als gevolg waarvan de zaak escaleerde en onnodig lang duurde, aldus de rechter. Het leidde er toe dat Heijendael ziek werd. Zijn dienstverband wordt met de uitspraak van de rechter ontbonden.

In haar uitleg schrijft Argos dat het journalistiek juist heeft gehandeld door de radiobijdrage van Heijdendael niet uit te zenden, ook al trekt de rechter dat wel in twijfel. Op de procedurele tekortkomingen gaat de redactie niet in.

In een mail aan zijn collega’s, in het bezit van Villamedia, schetst eindredacteur Kees van den Bosch van Argos een vergelijkbaar beeld. En gaat hij wel kort op de uitspraak van de rechter in.

‘De VPRO heeft als werkgever fouten gemaakt in deze zaak, dat zegt de rechter en dat trekken we ons aan. De rechter heeft ook een mening over het journalistiek inhoudelijke conflict. Hij betwist mijn redactionele afweging als eindredacteur niet, maar vindt dat ik die afweging duidelijker had moeten onderbouwen en communiceren. Ik doe dat graag alsnog, ook omdat die afweging naar aanleiding van de uitspraak in twijfel wordt getrokken.

Ik vind dat de afweging om de reconstructie van Stefan niet op te nemen in de uitzending van 1998 en ook niet in die van 2015, nog steeds correct . Gerard Legebeke (in 1998) en Huub Jaspers en ik (in 2015) hebben niks verzwegen, en op journalistieke gronden een beslissing genomen die goed is te verdedigen’.

Waarop Van den Bosch de verantwoording geeft zoals die ook op de site van Argos te vinden is. De redactie vond en vindt dat de reportage van Heijdendael slechts een scenario schetste wat er met de fotorolletjes gebeurd zou kunnen zijn en dat het daarmee onvoldoende was om uit te zenden.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.