e learning nvj

— dinsdag 23 juni 2020, 14:20 | 0 reacties, praat mee

Johan Derksen gaat nadenken of hij na de zomer terugkeert bij Veronica Inside

© Sander Koning / ANP

UPDATE Johan Derksen gaat deze zomer "goed nadenken" of hij na het reces nog aanblijft als tafelheer bij Veronica Inside, zegt hij dinsdag tegen De Telegraaf. De voetbalanalyticus doet die uitspraak na de uitzending van maandag waarin werd gesproken over de ophef rondom de uitspraken van Derksen over rapper Akwasi.

“Ik ben zo van de tafel naar mijn auto gelopen, maar mijn woede trekt met een paar dagen wel weg. Daar ben ik professioneel genoeg voor”, zegt Derksen tegen De Telegraaf. “Tegelijkertijd doe ik al tweeëntwintig jaar hetzelfde kunstje. Ik ga deze zomer eens goed overdenken of ik de laatste twee jaar van mijn contract bij Talpa wel wil uitdienen.”

De ophef leverde het programma maandagavond een recordaantal kijkers op. Er keken ruim 1,7 miljoen mensen. In het voetbalprogramma gaf Derksen ook aan geen excuses aan te bieden. “Ik kan Nederland uit de droom helpen: ik ga geen excuses aanbieden, trek geen boetekleed aan en ga niet door het stof”, zei hij.

In het voetbalprogramma werd vorige week maandag gepraat over de anti-racismedemonstraties in Nederland. Toen er later in het programma een foto van een demonstrant verkleed als Zwarte Piet werd getoond, zei Derksen: “Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?”

De uitspraak van Derksen zorgde voor ophef. Adverteerders van het programma trokken zich terug en het Nederlands elftal besloot niet langer interviews te geven aan VI.

De ophef zorgde er voor dat er geen reclameblok te zien was in het programma en heeft het programma aan een recordaantal kijkers geholpen. Het oude record stond op 818.000.

In de uitzending van maandag zaten niet alleen presentator Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp aan tafel, ook oud-voetballers Wim Kieft, Dries Boussatta en advocaat Natacha Harlequin schoven aan. De groep ging met elkaar in gesprek over racisme in het programma, maar ook in de voetbalwereld.

Derksen noemde zijn opmerking een week later, in een uitzending die geheel in het teken stond van racisme, “een verkeerde grap”. “Ik ben afgelopen week opgehangen. Dat geeft niet, want ik had het verdiend.” Maar hij is niet van plan was excuses te maken. “Ik heb het idee dat ik me altijd heel fatsoenlijk gedraag ten opzichte van alle rassen. Ik heb niet het gevoel dat ik zwarte mensen ooit gekwetst heb.”

Het afhaken van adverteerders van Veronica Inside noemde Derksen “politiek correct en laf”.

Veronica heeft besloten Derksen niet op zijn uitlatingen aan te spreken. Volgens de zender zijn de mannen aan tafel zelf verantwoordelijk voor wat ze zeggen. Wel voegde Veronica daar in een verklaring aan toe, dat de zender voor “vrijheid van meningsuiting is en tegen het opzettelijk kwetsen van medemensen of bevolkingsgroepen”. Meer bij NU.nl / NOS

Bekijk meer van

Voetbal Inside Johan Derksen

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.