— vrijdag 2 mei 2014, 08:25 | 0 reacties, praat mee

Rechter bekijkt RTL-oproep om ‘stemfie’

De oproep van het RTL-programma Editie NL aan mensen om foto's van henzelf te maken in het stemhokje tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en de goedkeuring die minister Plassterk aan die actie verleend heeft was gisteren onderwerp van een rechtszaak. Volgens de advocaat van het Platform Bescherming Burgerrechten (PBB), Douwe Linders, is het maken van foto's in stemhokjes in veel landen verboden. "In Italië is het bijvoorbeeld niet toegestaan omdat de maffia dwong mensen foto's te maken van hun stem". Zo konden de maffiosi achterhalen of mensen daadwerkelijk hun stem hadden uitgebracht op de 'juiste' partij. De landsadvocaat verdedigde minister Plasterk met: "Het standpunt van de Staat is dat de Kieswet het maken van stemfies niet verbiedt. Het maken of verspreiden van een stemfie is de keuze van de kiezer. Hij mag dat doen, hij hoeft dat niet. De rechtbank komt op 9 mei met het vonnis, aldus het artikel bij de NOS.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.