banner festival 23

— maandag 11 oktober 2021, 11:12 | 1 reactie, praat mee

Rechter berispt ministerie rond Wob-verzoek RTL Nieuws

De 'bso bus' bij de presentatie in december 2020. Het is de opvolger van de Stint, de bolderkar waarmee twee jaar eerder een ernstig ongeluk plaatsvond. | ANP

De rechtbank Midden-Nederland heeft in een einduitspraak een beroep van RTL Nieuws inzake een Wob-verzoek gegrond verklaard. Het betrof documenten die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) weigerde te overleggen rondom de Stint, een elektrisch aangedreven bolderkar. De onderbouwing van de weigering is onvoldoende, aldus de rechter. Laatste wijziging: 12 oktober 2021, 10:35

In 2018 vond in Oss een ongeluk plaats met een op hol geslagen Stint: vier kinderen kwamen daarbij om. Het voertuig mocht niet langer de weg op. RTL Nieuws wilde via het Wob-verzoek inzicht krijgen op welke gronden de Stint indertijd een toelating had gekregen.

I&W voldeed deels aan die verzoeken, hield sommige stukken achter maar lakte ook in geleverde pagina’s veel delen af. Verder was er soms sprake van dubbeling, waarbij in essentie dezelfde inhoudelijke informatie onder verschillende documentnummers is verstrekt.

December vorig jaar oordeelde de rechtbank in een tussenuitspraak dat de weigeringsgronden door I&W onvoldoende zijn gemotiveerd en dat niet alle stukken op de juiste wijze aan RTL Nieuws zijn geleverd. Het ministerie kreeg tijd de stukken alsnog correct aan te leveren en beter te motiveren waarom andere documenten worden achtergehouden.

Het ministerie stelt dat zulke dubbeling niet altijd is te voorkomen, als bijvoorbeeld wordt gewerkt met conceptteksten.

De rechtbank constateert dat ook bijna een jaar later de geconstateerde gebreken door I&W niet geheel zijn hersteld. Het draagt het ministerie op om een nieuw besluit te nemen op het Wob-verzoek, “rekening houdend met deze uitspraak en de tussenuitspraak”.

Het ministerie krijgt zes weken de tijd om alsnog aan het verzoek te voldoen. I&W is verder veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Meer bij Rechtspraak.nl

Eerder dit jaar sprak Villamedia met RTL-journalist Pieter Klein. De nieuwstak van de zender maakt veel gebruik van de Wob, in deze Stint-zaak maar ook rondom vliegramp MH17 en de Toeslagenaffaire.

Nederland staat te boek als een open, transparant land, stelt Klein: “Maar ik heb er toch een heel gemengd beeld over. Enerzijds een cultuur van openheid, van politieke en bestuurlijke verantwoording, inspecties, Algemene Rekenkamer, Nationale Ombudsman. In de Tweede Kamer wordt ook heel veel openbaar gemaakt. Maar anderzijds: als het ingewikkeld wordt, tóch afdekken.”

Bekijk meer van

Wob RTL NIeuws

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

GJ de Groot, 12 oktober 2021, 14:26

“Het betrof documenten die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) weigerde te overleggen rondom de Stint, een elektrisch aangedreven bolderkar.”

moet zijn:

“Het betrof documenten die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) weigerde over te leggen rondom de Stint, een elektrisch aangedreven bolderkar.”

Zie bijvoorbeeld:
https://taaladvies.net/overleggen-overlegd-of-overgelegd/
https://onzetaal.nl/taaladvies/overgelegd-overlegd
Tijd voor artikeltjes in de reeks taaltips.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.