training eu starters

— donderdag 20 oktober 2022, 09:54 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank: ‘zelfstandige’ depothouders van Mediahuis waren werknemers

© Peter Hilz/ANP/Hollandse Hoogte

18 krantendepothouders van Mediahuis waren helemaal geen zelfstandigen, maar waren medewerkers. Zo oordeelde de rechtbank in Amsterdam over een zaak die was aangespannen door de depothouders. Mogelijk heeft deze uitspraak ook gevolg hebben voor andere depothouders in Nederland die via dezelfde constructie werken. Laatste wijziging: 20 oktober 2022, 10:11

De depothouders spanden een zaak aan tegen Mediahuis, omdat zij per 1 januari van dit jaar een stuk minder werk hadden, zo schrijft NU.nl op basis van de uitspraak die nog niet online is verschenen. Per 1 januari werd Het Parool een ochtendkrant, en viel voor de depothouders werk weg. Maar zij werden door Mediahuis hiervoor niet gecompenseerd, omdat zij volgens de uitgever als zelfstandigen werkten. Een depothouder verdeelt de te bezorgen kranten over de bezorgers, die de kranten weer bij de abonnees thuisbezorgen.

Maar de rechter oordeelt dat de depothouders helemaal geen zelfstandigen zijn. Ze konden namelijk niet zelfstandig bepalen hoe zij hun werk deden, wanneer ze dit deden en wie ze als bezorgers konden inzetten. Ook konden ze geen gebruik maken van de fiscale voordelen voor zelfstandigen en werkten ze vanuit ruimtes die eigendom zijn van Mediahuis of door de uitgever zelf gehuurd worden.

De depothouders hadden van Mediahuis daarom een ontslagvergoeding moeten krijgen, oordeelt de rechter, en die krijgen zij nu alsnog. Mogelijk ontvangen zij met terugwerkende kracht ook recht op andere bijkomstigheden van een dienstverband, zoals minimumloon, vakantiegeld, vakantiedagen en pensioen. Dit kregen de depothouders jarenlang niet, terwijl ze volgens de rechtbank feitelijk in dienst waren bij Mediahuis.

“De rechter ziet de depothouders eindelijk voor wat ze zijn: ze zijn werknemers in plaats van zelfstandigen”, zeggen de advocaten van de depothouders, Marise Eckhart en Louiza Oass, tegen NU.nl. “Dit geldt voor de groep van achttien, maar in theorie ook voor andere depothouders die door heel Nederland op dezelfde manier voor Mediahuis werken.”

Volgens de rechter zou de uitspraak bovendien ook van toepassing zijn op krantenbezorgers, niet alleen van Mediahuis, maar ook van concurrent DPG Media. “We hopen dat andere depothouders en krantenbezorgers in Nederland die als vermeende zelfstandigen werken horen over deze uitspraak, zodat ze weten dat ze een kans maken als ze zelf een rechtszaak aanspannen”, zeggen de advocaten. Mediahuis was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.