e learning nvj

— donderdag 23 februari 2012, 13:48 | 1 reactie, praat mee

Klacht tegen VU om ongevraagd filmen

UPDATE Een man die met zijn dochter zonder toestemming is gefilmd in het VU Medisch Centrum in Amsterdam, heeft een klacht tegen het ziekenhuis ingediend. TV-producent Eyeworks maakte opnames met 35 op afstand bedienbare camera's voor een nieuw medisch reality-programma van RTL. Dat gebeurde echter zonder toestemming van de gefilmden. Twee weken lang zijn behandelingen en gesprekken van de patiënten opgenomen. Vaak werd naderhand pas om toestemming gevraagd. Volgens de NOS hebben 65 van de 265 gefilmde mensen geen medewerking verleend aan het programma. Het ziekenhuis bood in Nieuwsuur voor dat ene geval excuses aan, maar stelt dat er verder geen regels zijn overtreden. De afspraak was dat patiënten van tevoren zouden worden ingelicht. De man begint nu toch een klachtenprocedure.

Bij de opnamen is ook het medisch beroepsgeheim geschonden. Dat zeiden hoogleraar medisch recht Johan Legemaate en medisch ethicus Erwin Kompanje in Nieuwsuur.

Beroepsgeheim is de afgelopen week erg in het nieuws, sinds prins Johan Friso betrokken was bij een ongeluk. Hij werd getroffen door een lawine tijdens zijn skivakantie in Oostenrijk. NRC-journaliste Jannetje Koelewijn was daar aanwezig met haar man, neurochirurg en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, Kees Tulleken. Hij kent de behandelend arts van prins Friso en die zou hem verteld hebben dat de prins geen schedelbasisfractuur had. Die informatie maakte Koelewijn bekend.

Tulleken zou daardoor het beroepsgeheim hebben geschonden. Meer bij de Volkskrant / Nieuwsuur / NOS / Nurks

RTL heeft besloten ‘24 uur: Tussen leven en dood’ toch als gepland uit te zenden. Wel worden de gefilmde bezoekers nogmaals om toestemming gevraagd. Verder hebben producent Eyeworks en RTL een speciaal meldpunt geopend voor patiënten die vragen hebben over de aankomende uitzendingen.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Bert Ernste, 23 februari 2012, 10:33

> Vaak werd naderhand pas om toestemming gevraagd.  <

> verder geen regels zijn overtreden <

Als het eerste klopt, is het tweede een leugen. Het zonder toestemming vooraf opnemen van de gesprekken (meeluisteren) is al een grove schending van de privacy, óók als de opname niet voor uitzending wordt gebruikt.

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.