basis naar compleet

— vrijdag 24 februari 2012, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Omstreden programma uitgezonden

RTL 4 heeft de eerste uitzending van het omstreden realityprogramma '24 Uur: Tussen Leven En Dood' donderdagavond al uitgezonden. De serie stond gepland vanaf 7 maart. De omroep besloot dat te doen na overleg met tv-producent Eyeworks en het VU Medisch Centrum, waar het programma is opgenomen. Het programma gaat over het werk op de afdeling spoedeisende hulp. Sinds woensdagavond bij Nieuwsuur bekend werd dat er patiënten waren gefilmd zonder toestemming ontstond er ophef over het programma. Laatste wijziging: 24 februari 2012, 16:14

Volgens critici is de privacy van de gefilmden en het beroepsgeheim geschonden. Dat er toch tot uitzending is besloten komt omdat RTL de kijker zelf de kans wilde geven een oordeel te vormen over de discussie die in de media wordt gevoerd over het programma, aldus RTL 4 in een persbericht.

In een gezamenlijke persverklaring lieten de betrokken partijen weten een protocol te hebben gevolgd waarbij er toestemming voorafgaand aan de behandeling wordt gevraagd. ‘Indien medische hulp voorgaat wordt zo spoedig mogelijk en in het uiterste geval achteraf toestemming gevraagd. En als er geen toestemming is dan wordt het eventueel opgenomen beeldmateriaal direct vernietigd’. In een geval ging dat dus mis. Een man die met zijn dochter zonder toestemming is gefilmd heeft inmiddels een klacht tegen het ziekenhuis ingediend. Het VU medisch centrum blijft achter het programma staan.

Het ziekenhuis heeft inmiddels een meldpunt geopend voor patiënten en familieleden die in de opnameperiode van het programma op de spoedeisende hulp zijn geweest en vragen hebben. Daar zijn tot vrijdagochtend zo’n 40 meldingen binnengekomen naar aanleiding van het tv-programma.

In het Radio 1 programma Stand.nl van de NCRV meldt tv-producent Harry de Winter woedend te zijn op de makers van de serie en op de directie van het VU. Hij vindt dat het bestuur van VU onmiddellijk moet aftreden. De Winter belde naar de uitzending om zijn gal over het programma te spuwen. “Het is zo’n ongelooflijke schande dat mensen van Eyeworks met witte jassen naar patiënten hebben zitten kijken en te luisteren en dat de VU dat toelaat. Ze gaan van alle kanten over de schreef.  Het is de totale degeneratie in medialand.” Meer bij De Stentor / Trouw / NOS / NRC / Parool

 

Bekijk meer van

RTL

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.