word studentlid

— maandag 20 februari 2012, 09:48 | 7 reacties, praat mee

Friso houdt media flink bezig

Friso houdt media flink bezig

Het komt misschien als een verrassing, maar afgelopen vrijdag was prins Johan Friso betrokken bij een ongeluk. Hij werd getroffen door een lawine tijdens zijn skivakantie in Oostenrijk. De prins lag enige tijd bedolven maar werd relatief snel gevonden dankzij een speciaal radiobaken dat hij bij zich droeg. Friso werd gereanimeerd en, buiten bewustzijn, overgebracht naar het ziekenhuis. Tot maandag is daar feitelijk nauwelijks nieuws bijgekomen, maar media hebben onophoudelijk over zijn toestand bericht - waarbij het 't afgelopen weekend echter meer over de media dan over de prins ging. Laatste wijziging: 21 februari 2012, 15:44

Terwijl de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zich beperkte tot incidentele meldingen dat er geen nieuws was, had NRC Handelsblad via journaliste Jannetje Koelewijn een direct contact met Claudius Thomé, de behandelend arts van prins Friso. Koelewijns man Kees Tulleken is neurochirurg en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht was toevallig in hetzelfde ziekenhuis.

Thomé zou aan hem hebben gezegd dat de prins geen schedelbasisfractuur had en scans geen afwijkingen vertoonden, wat volgens Tulleken relatief optimistisch nieuws is. In de Volkskrant zegt Tulleken dat hij het goed vindt dat hij dat bericht aan zijn vrouw heeft doorgegeven, aangezien de RVD zich in stilzwijgen hulde. Hij beseft dat sommigen vinden dat hij zijn beroepsgeheim daarmee schond. “Ik heb twaalf jaar in het Medisch Tuchtcollege gezeten. Ik weet dat je zoiets kunt verwachten als je even afwijkt van de norm”, aldus Tulleken.

Niettemin kwam het NRC-artikel met de kop ‘Hoe houdt het brein van de prins zich’ de krant op veel kritiek te staan. Hoofdredacteur Vandermeersch besloot te reageren, een stuk dat inmiddels ruim 450 meest kritische commentaren heeft. Vandermeersch: “We besloten om het verhaal genuanceerd te publiceren. Omdat het wel degelijk nieuwe informatie toevoegt aan het verhaal van het ski-ongeluk en omdat het gegevens die tot nu toe voor waar werden aangenomen ontkrachtte of nuanceerde.” Hij beseft dat privacy en recht op informatie hier botsen, waardoor volgens de hoofdredacteur bewust terughoudend is bericht.

Het NOS Achtuurjournaal wijdde sinds vrijdag en in het weekeinde (ruim) de helft van de uitzending aan het ongeluk en de NOS stelde naast een live-blog op internet ook bulletins op televisie in. Te veel van het goede, volgens critici via Twitter. Ook hoofdredacteur NOS Marcel Gelauff voelde zich genoodzaakt te reageren waarom de NOS zo veel aandacht heeft voor een gebeurtenis waar sinds vrijdag weinig meer over te melden viel. De laatste medische berichten stellen dat waarschijnlijk pas volgende week meer duidelijk is over de gezondheidstoestand van de prins.

Gelauff werkte zijn originele bericht van 18 februari regelmatig bij. De korte extra Journaals zijn bedoeld voor mensen die willen worden bijgepraat, aldus Gelauff. “Ik zei het al eerder: niemand ziet of leest alles. Ik vind eigenlijk dat de NOS altijd in het weekeinde ook overdag Journaals zou moeten kunnen uitzenden, te meer omdat nieuws als één van de belangrijkste taken van de publieke omroep en dus van de NOS wordt gezien.”

“Louter afwachten wat de RVD te melden heeft, is echt strijdig met wat wij als redactie zijn en willen zijn. Als wij en de journalistiek in het algemeen die beleidslijn zouden volgen, zou Nederland een veel minder open en transparante maatschappij en democratie zijn. Eerlijk gezegd, verbazen mij zulke oproepen”, aldus Gelauff, die de keuze van de NRC om de uitspraken van Thomé te publiceren begrijpt en steunt.

Nrc.next meldde maandag bewust niets over het ski-ongeval. Omdat er geen nieuws was, legde hoofdredacteur Rob Wijnberg in een toelichtende column uit. Wijnberg durfde het niet aan de kwestie zonder uitleg uit de krant te houden: lezers zouden kunnen denken dat de next-redactie het weekeinde vrijaf had genomen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

7 reacties

Ron Reiziger, 20 februari 2012, 11:09

Waar het natuurlijk weer niet over gaat, is dat de RVD het volledig laat afweten als het gaat om de informatievoorziening. Of we doen alsof het koninklijk gezin een gewoon gezin is dat recht heeft op privacy en dan schrijven we er ook de rest van het jaar niet over, óf we realiseren ons dat dit een gezin is waar het hele land, als we premier Rutte mogen geloven, bij meeleeft. Dan mag je verwachten dat de RVD zich anno 2012 professioneel opstelt en in die informatiebehoefte van ‘het hele land’ voorziet. Als dat niet gebeurt moet ook verder niemand zeuren over speculatieve berichtgeving danwel berichtgeving uit andere bronnen. Het is al treurig genoeg dat journalisten dagenlang voor de deur van een ziekenhuis moeten bivakkeren om alleen te kunnen melden dat er niks te melden valt. Hulde dus voor Kees Tulleken en NRC.

Jetje, 20 februari 2012, 13:06

Ron Reiziger,
Wat er nu speelt is een privekwestie. Laat die mensen gewoon met rust. Wat voor belang heb jij bij de informatie of het goed met ze gaat of juist niet. Het is allemaal al erg genoeg. Sterkte van mijn kant voor de familie.

Ron Reiziger, 20 februari 2012, 14:38

Beste Jetje,

Ik heb er zelf geen belang bij. Maar al die morele verontwaardiging lijkt me wat hypocriet. Als een lid van het Koninklijk Huis iets dergelijks overkomt, dan is dat geen privékwestie hoe graag we dat ook willen roepen. Het is geen gewoon gezin, want als we vinden dat het een gewoon gezin is, dan moeten we ook stoppen met aandacht te besteden aan het dagelijks werk van het gezin, de woningen in Afrika die het gezin koopt, deelname aan de Elfstedentocht door een lid van het gezin of aan de vraag of de papa van een van de leden van het gezin nou wel of niet naar Nederland mag komen. De realiteit is een andere. Er is een heel overheidsapparaat in het leven geroepen dat op dit soort momenten niet verder komt dan drie dagen lang 1x per dag het zinnetje produceren dat de toestand stabiel maar niet buiten levensgevaar is. Alsof we 100 jaar terug in de tijd zijn gegaan.

ad zonneveld, 20 februari 2012, 17:38

Wat zo treurig is: het gebrek aan .onderscheidingsvermogen van vele abonnees van NRC, die blijkbaar de serviele houding van de pers uit de vorige eeuw prevaleren boven de godzijdank heden ten dage primair gevoelde opdracht van journalisten om autoriteiten te controleren en nieuws te verschaffen. Eigenlijk deed Janneke Koelewijn niets anders dan de labbekakkerige RVD desavoueren!

Dolf Rogmans, 21 februari 2012, 14:20

In de tekst is de zin ‘Het NOS Achtuurjournaal wijdde sinds vrijdag vrijwel de volledige uitzending aan het ongeluk’ aangepast. Er staat nu ‘wijdde sinds vrijdag en in het weekeinde (ruim) de helft van de uitzendingen’.
Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff duurde de uitzending van 20 uur vrijdag 26.17 minuten waarvan 16.50 minuten aan het ongeluk werd besteed, zaterdag 11.50 van de 23.13 minuten en zondag 7.20 van de 15.31 minuten.

info@focuss22.nl, 23 februari 2012, 15:42

Normaal bemoei ik me niet zo met dit soort zaken. Ok ze hebben een prive leven, maar het is het koninklijk huis en dat is cultureel erfgoed om het zo maar te noemen. Echter dat er zoveel aandacht aan wordt geschonken vindt ik persoonlijk een tikkeltje overdreven. Er gebeurd meer in een land als Nederland en mensen als het koninklijk huis met rust laten in deze situatie is volgens mij gepaster dan al die aanpassingen van evenementen. Ik noem dan zo iets als de Sleuteloverdracht in Maastricht met carnaval. Het leven gaat zijn gang. Net als ik ervaarde bij het verlies van mijn vader vorig jaar rond deze tijd. Dat er nieuws over gemeld wordt, prima, maar doe het met mate. Zeker omdat hij officieel geen prins prins/troonopvolger is. Daarnaast was hij eigenwijs om waarschuwingen te negeren van lawine gevaar in een gebied los van de piste en niet eens veilige kleding aan had. Voor de koninklijke familie is het erg wat gebeurd is, maar laten we ook ander nieuws doorgang geven. Pas als er meer duidelijkheid is over hem dan pas weer even dit doorgeven, maar geen halve bladen volschrijven of een avondvullend programma maken. Verwonderd me nog dat ze geen kleding analyse doe van wat voor een kleding ze aanhebben. Wellicht een idee.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.