training eu starters

— vrijdag 9 juli 2021, 12:02 | 0 reacties, praat mee

Rapport: overheid moet pro-actief ingrijpen bij immoreel online gedrag om burgers te beschermen

De taxonomie van schadelijk en immoreel gedrag online - © Rathenau Instituut

Burgers zijn onvoldoende beschermd tegen schadelijk en immoreel gedrag op het internet, zoals online haat of informatiemanipulatie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rathenau Instituut in opdracht van het WODC , dat een overzicht biedt van onwenselijk gedrag online. Er is volgens het instituut daarom een actieve overheid nodig, die ingrijpt in de mechanismen die dit soort gedrag op het internet faciliteren. Laatste wijziging: 9 juli 2021, 13:16

Het Rathenau Instituut, dat zich bezighoudt met vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, technologie en samenleving en die politiek, beleid en samenleving daarover informeert, deed het onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In het onderzoek ‘Online Ontspoord’ presenteert het instituut een overzicht van 22 uitwassen van onwenselijke online gedragingen, Het Rathenau Intituut heeft de verschillende vormen van ontsporing in zes hoofdcategorieën verdeeld. Een daarvan is online informatiemanipulatie: daar vallen complotdenken, desinformatie, sock puppeting en kwakzalverij onder.

Om schadelijk en immoreel gedrag op het internet tegen te gaan, is volgens het Rathenau Instituut een overheid nodig die pro-actief ingrijpt in de online omgeving, zodat schade wordt voorkomen en grondrechten van burgers worden beschermd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.