website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Radiopresentatrice Sonja van Proosdij (84) overleden

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op dinsdag 2 januari 2018, 08:15

© Herman Pieterse / ANP

Nieuws In haar woonplaats Den Haag is donderdag op 84-jarige leeftijd radiopresentatrice Sonja van Proosdij overleden. Dat heeft de uitvaartondernemer gemeld op verzoek van Van Proosdij zelf. Ze was een van de eerste vrouwelijke radiopresentatoren.

Ze begon haar omroepcarrière in de jaren zestig bij piratenzender Radio Noordzee, die uitzond vanaf het REM-eiland, een platform in de Noordzee. Met haar presentatie opende ze de zender en sprak zes maanden later ook de laatste woorden, toen de regering de stekker uit het REM-eiland trok.

Daarna vertrok Van Proosdij naar Hilversum, waar ze ruim 25 jaar verslaggeving en presentatie deed bij de actualiteitenrubriek AVRO’s Radiojournaal. Ook maakte ze kinderprogramma’s en reportages voor de NCRV. Daarnaast leverde ze geschreven bijdragen aan kranten en tijdschriften.

Van Proosdij stond bekend om haar directe en persoonlijke manier van interviewen. Kort voor haar dood interviewde ze nog ambassadeurs in Nederland, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Meer bij het AD

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Arthur 't Hart, 3 januari 2018, 04:44

  Dit artikel over presentatrice Sonja van Proosdij klopt niet en deugt niet.
  Van Proosdij heeft nóóit gewerkt voor de ‘piratenzender Radio Noordzee’, zoals mevrouw Brandenburg-van de Ven hier beweert.
  Van Proosdij was presentatrice bij ‘TV Noordzee’,  dat actief was vanaf het zogenaamde REM-platform in de Noordzee, 6 zeemijl buiten Noordwijk. Dit station, waaruit later de zendgemachtigde TROS voortkwam, opereerde van 12 augustus 1964 tot 17 december 1964. Toen legde de Marine de REM het zwijgen op.
  REM/TV Noordzee was eigendom van de maffia-achtige Rotterdamse werfbaas Cornelis Verolme en van de zelfverklaarde Nazi, oud-officier van de Waffen-SS, oorlogsmisdadiger en overtuigd antisemiet Pieter Heerema, die later de baas was van het offshore- en sleepbedrijf Heerema.
  Radio Noordzee Internationaal, ofwel RNI (Radio Northsea International, Radio Nordsee International) was een ‘zeezender’ die uitzond vanaf het radioschip Mebo II, in het Engels en Nederlands en aanvankelijk ook in het Duits, van 23 januari 1970 tot 31 augustus 1974. Deze radiozender was in zekere zin de opvolger van de roemruchte Britse scheepspiraat Radio Caroline. De eigenaren waren de Zwitserse radio-ondernemers en -technici Erwin Meister en Edwin Bollier. Het Nederlandse muziekbedrijf Strengholt in Bussum was vanaf 1971 mede-exploitant van de Nederlandstalige programma’s.
  Je kunt kritiek hebben op ‘RNI’ en haar eigenaren Bollier en Meister: later is - zonder bewijs overigens - wel gesuggereerd dat zij banden hadden met het communistische DDR-regime. Maar nooit eerder is dit station in verband gebracht met nazisme, antisemietisme of ultrarechtse sympathieën.
  Door deze totaal verschillende stations met elkaar te verwarren, doet mw Brandenburg dit in al haar onwetendheid helaas wel. Dat is kwalijk en VillaMedia onwaardig. Een vakmedium als VillaMedia dient zich, nog meer dan enig ander, te baseren op ware en gecontroleerde feiten.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.