website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Raad voor het Openbaar Bestuur: ‘Dwing sociale media tot transparantie’

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 10 mei 2019, 09:42

Foto: ANP / Marten van Dijk

Foto: ANP / Marten van Dijk

Nieuws De politiek moet sociale media als Facebook met wetgeving dwingen open te zijn over de werking van hun algoritmes. Dat stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een adviesrapport aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Meer transparantie is volgens ROB nodig om te kunnen inschatten hoe nieuws en berichtgeving wordt beïnvloed door de algoritmes van grote sociale platform.

In het rapport stelt de Raad voor het Openbaar Advies dat iedereen online naar de waarheid moet kunnen zoeken. Dat moet de overheid volgens ROB waarborgen: “Voor de democratie is het cruciaal dat iedereen naar waarheid kan blijven zoeken. Aan dit proces geeft digitalisering mede richting en het kan zowel een belofte als een dreiging zijn.”

ROB noemt in het rapport drie digitale beproevingen: despotisme, desintegratie en desinformatie. De adviesgroep bestempelt deze tot een bedreiging voor de democratie, maar tekent aan dat juist het overwinnen van deze beproevingen de democratie sterker kan maken. Meer bij de Raad voor Openbaar Advies

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.