training eu starters

— donderdag 5 juni 2014, 09:28

Raad van VVOJ-bestuur opgestapt

De voltallige Raad van Bestuur van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) is teruggetreden. Dat besluit nam de Raad tijdens de algemene ledenvergadering woensdag. Er waren vragen ontstaan over procedures rond het genereren van bepaalde nieuwe inkomsten voor de vereniging in de jaren 2012 en 2013. De ledenvergadering stelde dat de integriteit van Raad van Bestuur en directie niet ter discussie stond, maar vond wel dat de Raad van Bestuur niet verstandig gehandeld had omdat de gevolgde procedures een schijn van belangenverstrengeling deden ontstaan. Laatste wijziging: 5 juni 2014, 18:28

Op de site van de VVOJ wordt uitleg gegeven over de ontstane situatie. Het draait onder andere om de vraag of bestuur en directie hun functie ‘gebruiken’ om opdrachten binnen te halen. “Het lidmaatschap van het VVOJ-bestuur is onbezoldigd, bestuursleden zijn elders in dienst of freelancer. Ook de directeur is een parttimer. Zij geven onbetaald tientallen workshops, seminars en gastcolleges om onderzoeksjournalistiek (en de VVOJ) te promoten. Daarnaast verzorgen zij vanuit eigen praktijk, op eigen risico en voor eigen rekening trainingen of cursussen. Bij opdrachtgevers (mediahuizen, nieuwsredacties) werd nu een kleine opslag voorgesteld, die ten bate van de VVOJ zou komen. Dat betekende voor de VVOJ een (beperkte) extra financieringsbron voor activiteiten voor de leden. Betrokkenen menen dat het anders ligt: opdrachtgevers zochten niet de VVOJ maar de individuele trainer aan die vervolgens een klein extra bedrag voor de VVOJ bedong.”

Leden wensen een feitenonderzoek en het bestuur ondersteunde dat in het belang van de vereniging: “een zaak als deze kan immers niet boven de markt blijven hangen. Tegelijkertijd meent het voltallige bestuur dat terugtreden de enige optie is: alleen al de suggestie van belangenverstrengeling is onwenselijk”.

De ledenvergadering zal een feitenonderzoek naar de bevraagde procedures instellen en op basis daarvan met een nieuw te vormen bestuur duidelijker richtlijnen voor de toekomst vaststellen.

Bekijk meer van

VVOJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.