data als kans

— dinsdag 10 mei 2022, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Raad van State adviseert het kabinet: Maak doxing strafbaar

Het publiceren van persoonsgegevens zoals adres, paspoort, of foto's van iemands kinderen om zo mensen te intimideren, moet volgens de Raad van State (RvS) strafbaar worden. Dat schrijft de raad in een advies aan het kabinet, dat daarom had gevraagd naar aanleiding van een wetsvoorstel om het zogenoemde doxing strafbaar te maken. Laatste wijziging: 10 mei 2022, 08:57

Voorbeelden in een toelichting op het wetsvoorstel bewijzen volgens de RvS dat doxing slachtoffers kent onder journalisten, hulpverleners wetenschappers en politici. “De impact van doxing op hun persoonlijke levenssfeer is groot.” De omvang van doxing is onbekend, maar duidelijk is dat de tactiek sinds de coronapandemie “een vlucht genomen” heeft.

Het online openbaar maken van persoonlijke gegevens kan volgens RvS ook schadelijk zijn voor het functioneren van de democratische rechtsstaat en voor instituties die daar deel van uitmaken. Daarom moet volgens de raad het verspreiden en ter beschikking stellen van persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden strafbaar worden.

‘Journalisten moeten persoonsgegevens kunnen gebruiken’
Het wetsvoorstel kent volgens RvS wel nog een aantal onduidelijkheden. Zo is het voor het adviesorgaan helder wat de impact van doxing is op mensen met een publieke taak, maar onduidelijk wat dit betekent voor iemand die niet vanwege beroep, ambt of maatschappelijke positie slachtoffer wordt. Uitgezocht moet worden of doxing ook voor deze groep strafbaar moet worden en zo ja, hoe de uitvoering hiervan dan moet worden georganiseerd en welke prioriteit het moet krijgen. Dit gezien de beperkte capaciteit bij politie, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht.

De raad adviseert verder nog dat “journalisten, klokkenluiders en goedwillende anderen” wel persoonsgegevens moeten kunnen gebruiken zonder gestraft te worden voor doxing.

Bekijk meer van

doxing

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.