— maandag 12 juli 2021, 09:35 | 0 reacties, praat mee

‘Grapperhaus wil delen persoonsgegevens strafbaar stellen’

Als het aan justitieminister Ferd Grapperhaus ligt wordt het delen van iemands persoonlijke gegevens met als doel dat anderen deze mensen kunnen gaan lastigvallen, ook wel 'doxing' genoemd, binnenkort strafbaar. Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) komt maandag met een wetsvoorstel om dat voor elkaar te krijgen, blijkt uit een interview met hem in De Telegraaf.

Het verspreiden van persoonsgegevens om iemand angst aan te jagen is door de opkomst van internet en sociale media een serieus probleem geworden. Iemand hinderen in de uitoefening van zijn beroep door gegevens online te plaatsen, raakt volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid ‘in toenemende mate’ hulpverleners, opiniemakers, wetenschappers, journalisten en politici.

Bedreiging en stalking zijn al strafbaar, maar het delen van iemands gegevens nog niet. Dat vindt de minister niet uit te leggen. Hij wil dat er een maximale gevangenisstraf van één jaar komt op het verstrekken, verspreiden of anderszins ter beschikking stellen van identificerende persoonsgegevens met het doel iemand bang te maken.

Er gelden uitzonderingen, blijkt uit het voorstel. Journalisten en klokkenluiders, die nieuwsfeiten en misstanden openbaar maken, zijn niet strafbaar als de bekendmaking van gegevens noodzakelijk is in het algemeen belang. Meer bij De Telegraaf

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.