mgm nvj maart

— zaterdag 13 december 2008, 10:45 | 0 reacties, praat mee

Raad Journalistiek past werkwijze aan

De Raad voor de Journalistiek past zijn werkwijze aan. Er komt de mogelijkheid tot herziening, klachten kunnen ook via internet worden ingediend en de procedure gaat korter duren. Voordat de veranderingen worden doorgevoerd, gaat daar eerst een commissie naar kijken. Wanneer de vernieuwde werkwijze in gaat, is dan ook niet bekend. Theo Bouwman, voorzitter van het bestuur van de raad, presenteerde de plannen zaterdag tijdens het Mediadebat over de raad. Laatste wijziging: 14 december 2008, 13:26

De raad komt met aanpassingen na kritiek van journalistieke organisaties op zijn werkwijze. Het leidde ondermeer tot het vertrek van NOVA en dit weekeinde nog De Telegraaf. Zo steekt het dat er geen mogelijkheid tot herziening is en alle klachten in behandeling worden genomen, ook als duidelijk is dat ze inhoudelijk zwak zijn.

Met de plannen tot herziening probeert de raad aan die bezwaren tegemoet te komen. Zo wordt ook de ombudsfunctie versterkt zodat een aantal klachten zonder zitting kunnen worden afgehandeld.

Hoe de herziening van een uitspraak eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Volgens Bouwman wordt het in elk geval geen hoger beroep door een apart college. Het idee is nu een andere kamer van de raad (die 30 leden telt) nogmaals naar de zaak te laten kijken.

Om de veranderingen mogelijk te maken, wordt het secretariaat uitgebreid en komt er voor twee dagen per week een betaalde voorzitter. Dat zou de begroting van de raad doen groeien van 150.000 euro nu naar 290.000 euro per jaar. Dat wordt de eerste drie jaar gedekt door een hogere bijdrage van de overheid.

Carel Kuyl, hoofdredacteur NOVA en onlangs uit de raad gestapt: ‘Het klinkt allemaal wat mager, maar het is goed dat de raad dit doet. Over ons is tot tweemaal toe een onzorgvuldige uitspraak gedaan. Ik weet niet of deze aanpassingen een voldoende garantie zijn dat zoiets niet meer kan voorkomen.’

Inge Brakman, voorzitter Commissariaat voor de Media: ‘Mijn advies is, word niet te juridisch, stel niet te veel regels op. De raad zou een soort kwaliteitskeurmerk moeten worden waar media trots op zijn. Het zegt iets over hun betrouwbaarheid. Dan is het ook niet zo erg als een medium niet is aangesloten. Bij het herzien van een uitspraak zou ik niet een andere kamer er naar laten kijken, maar bijvoorbeeld twee mensen. Dat kan de voorzitter zijn en nog een lid. Ik denk dat je zo mensen de ruimte kunt geven het ook oneens te zijn met hun collega’s. En als laatste zou ik de leidraad van de raad niet als een wet van Meden en Perzen zien.’

Lees ook:
Telegraaf stapt uit Raad Journalistiek

Bekijk meer van

Raad voor de Journalistiek

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.