persveilig seminar

— maandag 11 mei 2020, 15:58 | 0 reacties, praat mee

Raad: BNNVARA en Coen Verbraak journalistiek zorgvuldig in documentairereeks over politionele acties

Coen Verbraak | ANP

Documantairemaker Coen Verbraak en BNNVARA zijn journalistiek zorgvuldig te werk gegaan in de documentaireserie 'Onze Jongens op Java'. Dat is het oordeel van de Raad voor de Journalistiek. De Federatie Indische Nederlanders (FIN) vond dat de serie feitelijke onjuistheden bevatte, die de omroep bovendien weigerde te rectficeren. Laatste wijziging: 11 mei 2020, 16:01

Centraail staan gemelde slachtofferaantallen aan zowel Indonesische als Nederlandse zijde. Deze zijn in lijn met het jongste historisch onderzoek, oordeelde Margot Smit, ombudsman van de NPO eerder dit jaar.

Volgens FIN gaat Verbraak in de documentaire voorbij aan tienduizenden (Indische) Nederlanders, die gedurende de periode van politionele acties (1945-1949) slachtoffer werden van Indonesische milities.

“De omissies - veroorzaakt door keuzes - hebben tot gevolg dat het leed van Indische Nederlanders wordt weggemoffeld”, aldus de klagers. De documentaire zou daarmee kwetsend zijn voor deze groep.

De Raad stelt in het oordeel dat de documentaire wel degelijk ingaat op het geweld tegen Nederlandse, Indo-Europese en Ambonese burgers (de zogeheten Bersiap) en genoegzaam laat zien “hoe complex dit conflict was en nog altijd is.”

Van onjuiste en suggestieve berichtgeving is in de documentaire geen sprake, aldus de Raad in het oordeel van 6 mei jongstleden.

“De conclusie van de Raad is teleurstellend en niet helemaal te begrijpen”, meent FIN-voorzitter Hans Moll. FIN zegt zich te beraden op eventuele vervolgstappen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.