banner festival 23

— woensdag 16 november 2022, 17:04 | 1 reactie, praat mee

Qatarese veiligheidsmedewerkers dreigen camera van Deense journalist kapot te maken

© Rasmus Tantholdt/TV2/Twitter

De Deense televisieverslaggever en internationaal correspondent Rasmus Tantholdt is tijdens een live-uitzending in Qatar onderbroken in zijn werk door Qatarese veiligheidsmedewerkers. Terwijl Tantholdt zijn persaccreditatie liet zien, dreigden de medewerkers de camera van de journalist kapot te maken. Daarop werd het liveverslag stilgelegd. De Qatarese autoriteiten hebben inmiddels excuses aangeboden voor het incident. Laatste wijziging: 17 november 2022, 09:55

Tantholdt stond op een openbare plek en had de juiste accreditatie om zijn werk te kunnen doen, zegt zijn werkgever TV2. Tijdens zijn liveverslag werden Tantholdt en zijn cameraman benaderd door een aantal veiligheidsmedewerkers die zijn verslag wilden onderbreken.

Toen Tantholdt zijn persaccreditatie liet zijn en aan de medewerkers vroeg waarom hij niet mocht filmen, legt één van de medewerkers zijn hand voor de lens van de camera en dreigde in het Engels om de camera kapot te maken. ‘Wil je de camera slopen? Doe het dan!’, zegt Tantholdt tegen de medewerkers. Het verslag van Tantholdt werd daarop beëindigd.

Tegen de Noorse publieke omroep zegt Tantholdt dat hij inmiddels excuses heeft gekregen van de organisatie van het WK. Maar het feit dat hij gedwongen werd om zijn liveverslaggeving te staken is volgens hem ‘veelzeggend’. ‘Je kan zeggen dat deze “officials” de boodschap niet helemaal goed hebben begrepen, maar deze actie is veelzeggend over de staat van de onafhankelijke journalistiek in Qatar. Je kunt als journalist worden aangevallen als je je werk doet. Dit is geen vrij enn democratisch land. Ik heb inmiddels ruim 110 landen ter wereld bezocht, en ik weet uit eigen ervaring: des te meer een land te verbergen heeft, hoe moeilijker het is om er verslag te kunnen doen.’

Verschillende internationale journalisten hebben aangegeven dat zij tijdens en voorafgaand het WK in Qatar zijn belemmerd in het doen van hun werk.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 17 november 2022, 14:34

Het is al veelzeggende dat als je belemmert wordt in het uitoefenen van je werk hier als journalist of camera man of vrouw beter je werkzaamheden naar kan leggen.
Maar zeker je er niet bij neer!! Moet leggen want dan kan je straks je werk nergens meer doen.
Ik begrijp toch al niet dat men naar die landje is afgereisd als bekend is dat er geen vrijheid van meningsuiting is en dat gezien het gekochte lees door steekpenningen verkregen WK voetbal heeft mogen organiseren ten kosten van vele levens die hierdoor verwoest mijn.
Ik spreek dan ook mijn ongenoegen en schande uit naar collega’s die toch naar dit WK zijn gegaan.
Een boycot van prominente spelers wereldwijd en de pers en TV had misschien veel meer teweeg gebracht dan dit incident met een cameraman .
De vraag is wie is de volgende.
Dus gewoon jullie spullen pakken en weggaan en geen aandacht meer aan besteden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.