— vrijdag 11 december 2009, 13:03 | 5 reacties, praat mee

Kamervragen over boek Marcel Metze

UPDATE De Tweede Kamerfracties van de PvdA en de SP willen van minister Camiel Eurlings (Verkeer) weten waarom een kritisch boek over Rijkswaterstaat geschreven door onderzoeksjournalist Marcel Metze niet onveranderd mag verschijnen. De SP wil bovendien dat de minister het boek openbaar maakt. Dagblad Trouw probeert via de Wet openbaarheid van bestuur de tekst te krijgen. Laatste wijziging: 15 december 2009, 16:18

Metze schreef in opdracht van Rijkswaterstaat het boek ‘Veranderend getij’ over de reorganisatie die Rijkswaterstaat sinds 2003 heeft doorgemaakt. Met het resultaat was de dienst niet tevreden. De organisatie wilde uiteindelijk alleen een gekuiste versie uitbrengen. Metze ving woensdag bot bij de rechter met een verzoek om de ongekuiste versie te mogen publiceren.

De PvdA noemt het vreemd dat Metze bij het begin van zijn onderzoek de vrije hand kreeg, maar dat daarna de afwijkende (negatieve) meningen uit het manuscript werden verwijderd.

Voor Radio 1 zei Metze vrijdag blij te zijn met de politieke bemoeienis. Volgens hem staan er politiek gevoelige zaken in. Zelf overweegt hij nog om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis dat hem verbiedt zijn eigen tekst uit te geven.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Peter B., 13 december 2009, 12:12

Tsja, misschien had Marcel Metze helemaal nooit aan deze klus moeten beginnen. Dit soort ingrepen kan een ervaren journalist natuurlijk zien aankomen. Door er nu een politieke draai aan te geven probeert Metze zijn hachje te redden, maar ook nu geldt weer eens ‘bezint eer ge begint’.

Walter, 14 december 2009, 11:46

@Peter B: Uw opmerking getuigt van een bepaalde lafheid, zelfs defaitisme. Natuurlijk is het belangrijk dat hierop verder wordt ingegaan, eventuele belangen van Metze als individu spelen natuurlijk mee, maar zijn geen reden deze kwestie af te doen op de wijze die u voorstelt.

Peter B., 14 december 2009, 15:48

Nou, dat zijn zware woorden, Walter. Maar zeker na lezing van het commentaar van Metze bij een berichtje over de affaire op de site van VN (http://www.vn.nl/Archief/Justitie/Artikel-Justitie/Boek-onderzoeksjournalist-verschijnt-nu-anoniem.htm blijf ik vasthouden aan het standpunt dat Metze deze klus nooit had moeten aannemen.

Kennelijk was hij bereid om voor een schijntje, als ik zo zijn omschrijving van het honorarium als ‘geen vetpot’ mag weergeven, zijn status als gerespecteerd en onafhankelijk onderzoeksjournalist op het spel te zetten.

Walter, 15 december 2009, 11:28

Akkoord, maar dat neemt niet weg dat er hier twee kwesties spelen: niet alleen de handelingen en beweegredenen van Metze, maar ook een zekere interventie van Rijkswaterstaat. Dat over dat laatste vragen worden gesteld lijkt me niet meer dan terecht.

Peter B., 15 december 2009, 19:34

Het stellen van vragen kan nooit kwaad. Alleen staat, zo blijkt ook de uitspraak van de rechter, Rijkswaterstaat volledig in zijn recht. Dat er daar dingen gebeurd zijn die men liever niet in de openbaarheid wil, mag inmiddels duidelijk zijn. Dat de geloofwaardigheid van Metze als onafhankelijk journalist een flinke deuk heeft opgelopen ook. Alleen het aan het onderzoek gespendeerde belastinggeld lijkt nog publicatie van de oorspronkelijke versie te rechtvaardigen. Dat moet dan ook maar gebeuren. Al dan niet onder druk van het parlement.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.