training eu starters

— dinsdag 16 mei 2023, 14:59 | 0 reacties, praat mee

Prominente journalisten roepen op tot vrijlating Jimmy Lai

Jimmy Lai met zijn juridische team begin mei 2023, na een bezoek aan de Hongkongse rechtbank. | Vincent Yu / AP

Prominente journalisten, uitgevers en anderen uit de media roepen op tot de vrijlating van uitgever Jimmy Lai. Hij een van de prominentste voorvechters van democratie in Hongkong. Zij schrijven in een open brief via journalistenorganisatie Reporters sans frontières (RSF) Lai en diens strijd voor mediapluriformiteit en persvrijheid in Hongkong te steunen. Laatste wijziging: 16 mei 2023, 15:03

Lai zit sinds 2020 vast en is tot celstraffen veroordeeld in diverse rechtszaken, waaronder voor het bijwonen van een als illegaal bestempelde demonstratie voor meer democratie in 2019. Hij kan later dit jaar levenslang krijgen voor het overtreden van de omstreden veiligheidswet. Lai zou zich schuldig hebben gemaakt aan het samenspannen met buitenlandse mogendheden.

De brief is ondertekend door onder anderen Nobelprijswinnaars Maria Ressa (Rappler) en Dmitri Muratov (Novaya Gazeta), de uitgevers van onder meer The New York Times en The Washington Post, en hoofdredacteuren en journalisten van tientallen mediaorganisaties wereldwijd.

Zij schrijven dat de zaak tegen Lai deel uitmaakt van een bredere onderdrukking van de persvrijheid en dat zij zich ernstig zorgen maken over de “snelle achteruitgang” van de persvrijheid in Hongkong. Lai, oprichter van de inmiddels opgeheven krant Apple Daily, is volgens de ondertekenaars een doelwit geworden vanwege de publicatie van onafhankelijke berichtgeving.

Met de brief wordt ook opgeroepen tot de vrijlating van andere gedetineerde journalisten in Hongkong. Dat zouden er momenteel dertien zijn. Ook willen de briefschrijvers dat aanklachten tegen journalisten worden ingetrokken en dat er stappen worden genomen zodat Hongkongse media die tot sluiting werden gedwongen, waaronder Apple Daily, kunnen terugkeren.

Bekijk meer van

Jimmy Lai Hongkong Daily Apple

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.