e learning nvj

— dinsdag 20 oktober 2020, 15:14 | 0 reacties, praat mee

Programmamakers vragen NPO-bestuur om Radio Doc op live radio te houden

NPO

Een groep van 26 programmamakers heeft een petitie gestuurd aan het bestuur en directie van de NPO om het besluit te hierzien om documentaire Radio Doc met ingang van volgend jaar van NPO Radio 1 te halen en alleen nog als online podcast aan te bieden. Laatste wijziging: 21 oktober 2020, 10:25

De ondertekenaars wijzen op het feit dat Radio Doc het laatste documentaireprogramma van de publieke omroep is dat nog op live radio te beluisteren was. De tussen dertig- en veertigduizend luisteraars moeten uitwijken naar het podcastformaat, waar elke uitzending tóch al te vinden was.

“De oogst van bijna zeventien jaar Radio Doc biedt een niet te onderschatten weerspiegeling van onze cultuur. In de wekelijkse afleveringen van Radio Doc kwamen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod, van onderzoeksjournalistieke tot historische thema’s, van hedendaagse ontwikkelingen tot egodocumenten. Het opheffen van Radio Doc op de lineaire radio betekent méer dan het einde van een programma; een zelfstandig genre verdwijnt van de zender”, aldus de ondertekenaars.

De radiodocumentaire, “een lange traditie van een intieme journalistieke vorm” dreigt zo verloren te gaan, aldus de ondertekenaars.

Hieronder de integrale brief:

Aan: Klaske Tameling (Zendermanager NPO Radio 1), Jurre Bosman (Directeur Audio NPO), Shula Rijxman (Voorzitter NPO), Marije Andela (Hoofd Online NPO) en Tjibbe Joustra (Voorzitter Raad van Toezicht NPO).

Geacht bestuur en geachte directieleden van de NPO,

Ondergetekenden, 26 verontruste programmamakers van Radio Doc, richten zich tot u met het verzoek uw besluit te herzien om het laatste documentaire programma van de publieke omroep per 1 januari 2021 niet meer uit te zenden op Radio 1.

Radio Doc moet wijken voor een amusant sportprogramma, dat blijkbaar volgens de NPO-leiding beter past in het Radio 1-format. Dat zal op zondagavond het gewenste luisteraandeel misschien eerder benaderen dan een maatschappelijk thema of een kunstenaarsportret. Maar het NPO-besluit is in strijd met de kerntaak van de publieke omroep: programma’s maken met een educatief, informatief of cultureel doel. Als er op de publieke radiozenders één programma is dat hieraan beantwoordt, dan Radio Doc. Het biedt elke week een even creatieve als verdiepende onderbreking van de dagelijkse nieuwsstroom. Daarmee kan de publieke omroep zich óók op de radio beter onderscheiden van de commerciële zenders, zoals de Mediawet uit 2016 het voorschrijft.

De radiodocumentaire is internationaal een veel beoefende journalistieke vorm. De maker verdiept zich langere tijd in een onderwerp, spreekt betrokkenen en gaat op zoek in archieven. Vergelijkbaar met een lang krantenartikel, alleen wordt het verhaal verteld met geluidsfragmenten die aan het gesproken woord een extra dimensie verlenen. Het is een intieme journalistieke vorm, waarbij de luisteraar de beelden er zelf bij kan oproepen. De oogst van bijna zeventien jaar Radio Doc biedt een niet te onderschatten weerspiegeling van onze cultuur. In de wekelijkse afleveringen van Radio Doc kwamen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod, van onderzoeksjournalistieke tot historische thema’s, van hedendaagse ontwikkelingen tot egodocumenten.

Het opheffen van Radio Doc op de lineaire radio betekent méer dan het einde van een programma; een zelfstandig genre verdwijnt van de zender. Dat betekent een journalistieke en culturele aderlating. De Nederlandse radiodocumentaire staat in een lange traditie en is vaak nationaal en internationaal onderscheiden. Recent nog: in 2018 ontving de Radio Doc-productie Opgejaagd de Prix Europa, dit jaar zijn twee Radio Docs voor die prijs genomineerd: de serie De man en de maan en de documentaire Julie. De hybride Radio Doc- en podcast-serie Virus Verhalen werd dit jaar onderscheiden met de Zilveren Reiss-microfoon, terwijl dit jaar twee Radio Doc-producties werden genomineerd voor De Tegel Audio: de serie El Tarangu en de documentaire Het Schimmenspel.

De NPO besloot dat de dertig- á veertigduizend luisteraars van Radio Doc per 1 januari maar moeten wijken naar het podcastdomein, waar het programma nu na uitzending tóch al wordt aangeboden. Het programma kent nu op Radio 1 trouwe luisteraars en mensen die het bij toeval horen. Die groepen gaan voor Radio Doc grotendeels verloren wanneer het niet meer rechtstreeks wordt uitgezonden. De gemiddelde leeftijd van de luisteraars van Radio 1 is omstreeks de zestig. Velen van hen vinden zelfstandig niet zo snel de weg naar het podcastpodium, terwijl Radio Doc daar nu juist zo’n goede brug naar slaat. Wij vrezen als makers dat dit besluit de marginalisering inluidt van de radiodocumentaire.

Podcasts (in feite niet meer dan een online verspreidingswijze) hebben hun eigen wetmatigheden: ze worden vaak via de smartphone beluisterd, op een moment en plaats naar keuze. Ze hebben een doelgerichte, thematische benadering en bedienen een ander, jonger publiek met een ander verwachtingspatroon. Het is onbegrijpelijk dat de kwalitatief hoogwaardige documentaires binnenkort uitsluitend worden verspreid onder dit – veel kleinere – podcast-publiek. Zolang het twee categorieën aanhangers heeft, moet Radio Doc op beide podia te vinden zijn. De traditionele radiodocumentaire dreigt anders te verwateren in het on-demand-domein. Daar is het genre onderhevig aan de wetten van de markt, waartegen de Mediawet het juist beoogt te beschermen.

Geachte NPO-leiding, heroverweeg uw besluit. Beschouw Radio Doc als een verrijking van het format, als een programma dat zowel kan informeren als amuseren, en behoud het op Radio 1.

Joyce de Badts
Chris Bajema
Aletta Becker
Vincent Bijlo
Mathijs Deen
Jan Maarten Deurvorst
Maartje Duin
Lotte van Gaalen
Iris Honderdos
Heleen Hummelen
Botte Jellema
Co de Kloet
Emmie Kollau
Jacqueline Maris
Marten Minkema
Wineke van Muiswinkel
Okke Ornstein
Arno Peeters
Tom Rooduijn
Prosper de Roos
Yvonne Scholten
Marije Schuurman Hess
Saar Slegers
Naomi Steijger
Nicole Terborg
Stef Visjager

Programmamakers van Radio Doc

Bekijk meer van

Radio Doc NPO Radio 1

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.