— dinsdag 2 oktober 2018, 16:53 | 0 reacties, praat mee

Programmamakers NPO: bezuinigingen en ingrepen in programmering opschorten

NPO

Programmamakers bij de Publieke Omroep hebben in een brief aan NPO-directie en netmanagers aangedrongen op onmiddellijke opschorting van de voor 2019 aangekondigde bezuinigingen en voorgenomen ingrepen in de programmering. Die plannen raken vooral journalistieke programma's.

Het ter gelegenheid van de ingrijpende budgetmaatregelen geformeerde Radio- en Televisieprogrammamakers-overleg Publieke Omroep wijst op de oproep van de Tweede Kamer om de eenmalige compensatie van 40 miljoen voor het NPO-budget van 2019 “ten goede te laten komen aan de journalistieke programmering in een brede zin van het woord.”

In de motie bij de extra miljoenen is de NPO opgedragen met een plan te komen hoe dalende advertentie-inkomsten de komende jaren wordt opgevangen en hoe het de Algemene Mediareserve (AMr) de komende periode weer kan worden aangevuld. Voor 2018 werd een daling van het budget uit de AMr gecompenseerd, maar het fonds moet minimaal 31,5 miljoen in kas houden.

Volgens de programmamakers “heerst er onzekerheid op het Mediapark” en hindert dat klimaat het aantrekken en vasthouden van talent en de ontwikkeling van nieuwe ideeën.

“Nu de bezuinigen van 62 naar 22 miljoen euro verlaagd zijn, vragen wij u om een aanpak te kiezen op basis waarvan de omroepen hun journalistieke organisatie en het personeelsbeleid op een zorgvuldige wijze en op basis van een toekomstbestendig plan vorm kunnen geven”, aldus het programmamakersoverleg.

“Succesvolle journalistiek is vaak de vrucht van een opgebouwd netwerk, lange adem, geduld en zorgvuldigheid, of dit nu het domein wetenschap, levensbeschouwing, geschiedenis of onderzoekjournalistiek betreft”, stellen ze. “Een ad-hoc, voor een korte tijd samengestelde redactie, heeft dit niet. Daar wordt niets opgebouwd en vervliegt opgebouwde kennis en netwerk weer zodra de redactie wordt ontbonden. Ons pleidooi is dan ook om kernredacties te gebruiken om de noodzakelijke vernieuwing te realiseren.”

In aanloop deze plannen zouden de eerder aangekondigde bezuinigingen en ingrepen in de programmering “per direct on hold” gezet moeten worden, aldus de makers.

Bekijk meer van

NPO

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.