website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Programmamakers NPO: bezuinigingen en ingrepen in programmering opschorten

Lars Pasveer — Geplaatst in bezuinigingen op dinsdag 2 oktober 2018, 16:53

NPO

NPO

Nieuws Programmamakers bij de Publieke Omroep hebben in een brief aan NPO-directie en netmanagers aangedrongen op onmiddellijke opschorting van de voor 2019 aangekondigde bezuinigingen en voorgenomen ingrepen in de programmering. Die plannen raken vooral journalistieke programma's.

Het ter gelegenheid van de ingrijpende budgetmaatregelen geformeerde Radio- en Televisieprogrammamakers-overleg Publieke Omroep wijst op de oproep van de Tweede Kamer om de eenmalige compensatie van 40 miljoen voor het NPO-budget van 2019 “ten goede te laten komen aan de journalistieke programmering in een brede zin van het woord.”

In de motie bij de extra miljoenen is de NPO opgedragen met een plan te komen hoe dalende advertentie-inkomsten de komende jaren wordt opgevangen en hoe het de Algemene Mediareserve (AMr) de komende periode weer kan worden aangevuld. Voor 2018 werd een daling van het budget uit de AMr gecompenseerd, maar het fonds moet minimaal 31,5 miljoen in kas houden.

Volgens de programmamakers “heerst er onzekerheid op het Mediapark” en hindert dat klimaat het aantrekken en vasthouden van talent en de ontwikkeling van nieuwe ideeën.

“Nu de bezuinigen van 62 naar 22 miljoen euro verlaagd zijn, vragen wij u om een aanpak te kiezen op basis waarvan de omroepen hun journalistieke organisatie en het personeelsbeleid op een zorgvuldige wijze en op basis van een toekomstbestendig plan vorm kunnen geven”, aldus het programmamakersoverleg.

“Succesvolle journalistiek is vaak de vrucht van een opgebouwd netwerk, lange adem, geduld en zorgvuldigheid, of dit nu het domein wetenschap, levensbeschouwing, geschiedenis of onderzoekjournalistiek betreft”, stellen ze. “Een ad-hoc, voor een korte tijd samengestelde redactie, heeft dit niet. Daar wordt niets opgebouwd en vervliegt opgebouwde kennis en netwerk weer zodra de redactie wordt ontbonden. Ons pleidooi is dan ook om kernredacties te gebruiken om de noodzakelijke vernieuwing te realiseren.”

In aanloop deze plannen zouden de eerder aangekondigde bezuinigingen en ingrepen in de programmering “per direct on hold” gezet moeten worden, aldus de makers.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.