— woensdag 12 oktober 2022, 15:38 | 0 reacties, praat mee

Programmamaker Alberto Stegeman moet duizenden euro’s betalen voor plaatsen nepbom op militair terrein

© F. Van Asperen

Programmamaker Alberto Stegeman moet een boete van 5000 euro betalen, omdat hij in 2018 een nepbom plaatste op een militair terrein in ‘t Harde. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag besloten. De boete is hoger dan die van 2000 euro die de rechtbank eerder oplegde voor hetzelfde feit. Laatste wijziging: 12 oktober 2022, 15:40

Stegeman ging in beroep tegen de veroordeling door de rechtbank, omdat hij vindt dat het plaatsen van een nepbom valt onder journalistieke onderzoeksmethoden. Maar dat is het hof niet met hem eens. Het hof vindt dat Stegeman duidelijk de grens van het toelaatbare is gepasseerd en bovendien nog schade heeft veroorzaakt, omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie moest komen om de nepbom te onderzoeken. Ook de angst die hij heeft veroorzaakt telt het hof mee.

Stegeman liep in 2018 verkleed het kazerneterrein op voor zijn programma Undercover in Nederland. Hij liet daar een koffer achter met daarin stukken draad, hompen klei, een mobiele telefoon en schroeven. De bom zag er zo echt uit, volgens het hof, dat de beveiliging van de kazerne in verwarring werd gebracht.

Stegeman heeft gezegd dat het niet zijn bedoeling was om mensen te bedreigen, maar volgens het hof wilde hij mensen wel doen geloven dat het om een echte bom ging. Dat Stegeman zo wilde aantonen dat de beveiliging van militaire terreinen niet deugt, had hij op een andere manier moeten doen, aldus het hof. Het middel was veel te zwaar gezien de gevolgen.

Stegeman moet 4750 euro betalen omdat er wat kosten van de opgelegde boete worden afgetrokken. De programmamaker denkt niet dat hij naar de Hoge Raad stapt, maar weet dat nog niet zeker, zei hij woensdag.

Bekijk meer van

Alberto Stegeman

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.