— zondag 1 oktober 2023, 07:16 | 0 reacties, praat mee

Prestigieus Turks filmfestival afgelast na ruzie over censuur van politieke documentaire

De poster van Kanun Hükmü. Het bestuur van de Turkse stad Antalya heeft vrijdag het prestigieus filmfestival afgelast na een rel over de politieke documentaire. Het filmfestival wordt sinds 1963 jaarlijks in de badplaats gehouden en was dit jaar gepland van 7 tot 14 oktober. - © Ney Film

Het bestuur van de Turkse stad Antalya heeft vrijdag een prestigieus filmfestival afgelast na een rel over een politieke documentaire. Het filmfestival wordt sinds 1963 jaarlijks in de badplaats gehouden en was dit jaar gepland van 7 tot 14 oktober. Laatste wijziging: 1 oktober 2023, 07:23

“Het spijt me filmbezoekers te moeten meedelen dat we dit jaar het Antalya Golden Orange Film Festival hebben geannuleerd wegens gebeurtenissen buiten onze macht”, schreef de burgemeester in een bericht op X, voorheen Twitter.

Afgelopen week verwijderde het filmfestival een documentaire over een arts en een leraar die werden ontslagen na een mislukte staatsgreep in Turkije in 2016. De Turkse regering ontsloeg destijds meer dan 125.000 ambtenaren wegens vermeende betrokkenheid bij die couppoging.

Het festival draaide de beslissing terug nadat veel regisseurs hun films terugtrokken en juryleden aftraden. Zij deden dit uit protest tegen censuur en bedreiging van de artistieke vrijheid, zeiden ze.

Het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme trok zijn steun aan het festival in en beschuldigde de organisatoren ervan “terreurpropaganda” toe te staan. Het festival schrapte vervolgens de documentaire opnieuw, vrijdag annuleerde het stadsbestuur het filmfestival.

De regisseur van de documentaire heeft de beschuldiging van het ministerie verworpen. Hij zei dat de mensen die in de film voorkwamen niet veroordeeld waren voor welk misdrijf dan ook.

Bekijk meer van

Turkije

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.