— dinsdag 16 juli 2019, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Postuum verschenen: Het Pixelparadijs. ‘Een liefdevol eerbetoon aan een bevlogen fotograaf’

© Joep Lennarts

Ruim acht jaar geleden, op 25 februari 2011, overleed de fotojournalist Joep Lennarts onverwacht. Nog maar 53 was hij, een vrouw, een zoon en tienduizenden ongeordende foto’s en negatieven liet hij na. Honderden beelden waren tussen 1989 en 2011 in het Brabants Dagblad en de Volkskrant verschenen. Een flink deel was gebruikt voor overheidspublicaties of theatergezelschappen. De meeste andere foto’s waren ongezien ­gebleven. Laatste wijziging: 17 juli 2019, 09:06

Het archief weerspiegelde het korte leven van de maker: onstuimig, kritisch, ambitieus, dwars en behoorlijk chaotisch. Wie zou zich het lot van diens nalatenschap aantrekken? Gelukkig had Joep goede vrienden, en zoals het goede vrienden betaamt, gingen ze ermee aan de slag, al duurde het acht jaar voordat er een ordening ontstond in de fotografische chaos. Urenlange beraadslagingen en harde keuzes resulteerden in het boek ‘Het Pixelparadijs’, een liefdevol eerbetoon aan een bevlogen fotograaf.

Het boek kwam ‘op z’n Joeps tot stand. Onordelijk en intuïtief, maar vanuit diepe overtuigingen’, schrijven zijn vrienden uit journalistieke en culturele kringen in het voorwoord. Met die intuïtie zit het wel goed, want de publicatie werd een persoonlijk en journalistiek waardevol tijdsdocument, strak opgebouwd in acht thema’s: nieuws, documentair, religie, boeren, op cel, reizen, portretten en cultuur.

Elk hoofdstuk wordt ingeleid door soepel geschreven, gevoelvolle teksten. Ze schetsen een mooi beeld van de fotojournalistiek rond de eeuwwisseling en van de hoofdpersoon zelf. Vooral zijn sociale fotografie, met vaak gruizige, korrelige beelden, springt eruit. Het was de ‘rauwe, niet geregisseerde werkelijkheid’ die Lennarts opzocht, het liefst in zijn vertrouwde Brabant.

Was hij blijven leven, had Joep Lennarts dit boek misschien nooit gemaakt. Te druk, te weinig overzicht. Voor zo’n exercitie heb je vrienden nodig.

 

Het pixelparadijs. Joep Lennarts, fotograaf van licht en schaduw. Uitgeverij De Verkadefabriek, ISBN 9789082995404, € 22,50.

Bekijk meer van

Joep Lennarts

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.