anner smart octo

— woensdag 9 juli 2008, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Heffing Sanssouci-foto’s geeft kopzorgen

In Duitsland weigert het fotobureau Ostkreuz om een stichting te betalen voor foto's van het Potsdamse slot Sanssouci, nabij Berlin. De Stichting Pruisische Paleizen en Tuinen (SPSG) wil geld zien voor foto's die commercieel worden gebruikt en bedreigt fotografen die weigeren met juridische stappen. Heffingen zijn volgens Ostkreuz-woordvoerder Ulrich Henze niet nieuw, maar wél dat er met de rechter wordt gedreigd. Ostkreuz wil zo nodig "alle instanties doorlopen", want het gaat om een fundamentele vraag, aldus Henze. "Er komt geen fotoboek of film meer uit, als deze stichting gelijk krijgt." SPSG is zich van geen kwaad bewust en wil alleen commerciële projecten om geld vragen. "Dat gaat bijvoorbeeld om een makelaar zijn objecten in Postdam aanprijst met een foto van het slot. Of publicatie in een magazine, wat ook een commercieel gebruik is", aldus advocaat Christiaan Donle. Dat de persvrijheid in het geding zou zijn door de heffingen, is volgens Donle onzin: "Omdat we de persvrijheid niet willen beknotten met heffingen, zijn foto's voor actualiteiten natuurlijk kosteloos." Ook privé-foto's blijven gratis, aldus SPSG. De Duitse journalistenvakbond ondersteunt Ostkreuz.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.