— donderdag 15 april 2021, 14:47 | 0 reacties, praat mee

Pools tribunaal eist vertrek regeringskritische Ombudsman

Oliebedrijf Orlen zegt de Polska Press alleen voor 'big data en sales' te willen, niet om propaganda te voeren voor regeringspartij PiS | Mateusz Slodkowski / SOPA Images / REX

Een Pools tribunaal dat oordeelt over grondwetkwesties heeft bevolen dat Ombudsman Adam Bodnar zijn post moet verlaten. De kritische Bodnar kwam deze week nog in het nieuws nadat hij de pauzeknop indrukte rond een omstreden mediaovername in Polen.

Officieel staat de uitspraak van het Hooggerechtshof daar los van: Bodnars termijn liep vorig jaar september af, maar omdat het Poolse parlement nog geen opvolger heeft aangewezen, bleef hij in functie.

Door in functie te blijven zou Bodnar de grondwet hebben geschonden. Zelf zegt de Ombudsman dat het uit oogpunt van mensenrechten en continuïteit logisch is dat hij aanbleef. “Als de dienst van een strandwacht erop zit, maar zijn collega is er nog niet, dan mag hij niet vertrekken. Hij moet toezien dat niemand verdrinkt”, aldus Bodnar tegenover journalistiek platform OKO.press.

Bodnar was kritisch over de overname van ‘s lands grootste uitgever Polska Press door staatsoliebedrijf PKN Orlen. De toezichthouder stemde wel érg snel in, zonder duidelijke waarborgen rond de onafhankelijkheid en persvrijheid. PKN Orlen-eigenaar Daniel Obajtek stelt dat de overname allang een feit is. Hij erkent de rechterlijke uitspraak niet.

De Engelstalige nieuwssite Notes from Poland wijst erop dat het tribunaal zelf omstreden is: de Poolse oppositie erkent het niet en nadat regeringspartij PiS in 2016 eigen leden benoemde, heeft het tribunaal ook internationaal weinig gezag.

Bekijk meer van

Polen PKN Orlen Adam Bodnar

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.