— woensdag 5 juni 2019, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Poolse rechtbank legt journaliste boete en werkverbod op

Oktober 2018: demonstranten voor het Poolse Hooggerechtshof, uit protest tegen recente omstreden benoemingen van rechters | EPA

Een Poolse journaliste is door een rechtbank in Poznan veroordeeld tot een geldboete en een werkverbod van drie jaar voor een artikel dat door een beursgenoteerd elektronicabedrijf als smadelijk werd gevonden. Ze ontloopt een voorwaardelijke celstraf van 1 jaar, waar het bedrijf Amica eerder op had aangedrongen.

Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) moet journaliste Anna Wilk, die werkt voor de weekkrant Gazeta Powiatowa in Legionowo, omgerekend bijna 1600 euro boete betalen. Wilk had geschreven over de zelfmoord van een werknemer van Amica.

Wilk gaat in beroep tegen het oordeel, maar ook Amica wil verder procederen. Een woordvoerder zegt dat Wilks verslaggeving “onbetrouwbaar, smadelijk en ongefundeerd” is.

CPJ-topman Robert Mahoney zegt dat het beursgenoteerde bedrijven vrij staat een civiele procedure te beginnen, maar niet zou moeten aandringen dat een journalist celstraf krijgt. “Het is belachelijk dat een journalist met celstraf wordt bedreigd en inkomen en bestaansrecht wordt ontnomen”, stelt Mahoney.

Volgens CPJ past de huidige Poolse smaadwetgeving niet in een vrije democratie en dient die uit het strafrecht te verdwijnen.

Bekijk meer van

Polen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.