— maandag 5 oktober 2020, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Pols en Van Staalduine winnen de VVOJ LOEP Aanmoedigingsprijs voor ‘De erfenis van DSB’

Gidi Pols en Jochem van Staalduine bij de prijsuitreiking van VVOJ LOEP op 25 september 2020 - © Jelle de Ru

Gidi Pols en Jochem van Staalduine wonnen met hun drieluik over de gevolgen van het faillissement van de DSB-bank de VVOJ LOEP Aanmoedigingsprijs in de categorie tot en met 30 jaar. Laatste wijziging: 5 oktober 2020, 11:09

Het begon allemaal in 2016, op de Masteropleiding Journalistiek aan de UvA. ‘We zijn toen een keer toevallig bij elkaar geplaatst en dat was een match’, zegt Pols.  ‘Ik denk niet dat dat helemaal toevallig was’, verbetert Van Staalduine hem. ‘Daar was wel over nagedacht.’ Hoe dan ook, dit was het beginpunt van een lange samenwerking. Flitskredieten en de woningmarkt passeerden hun gezamenlijke revue en toen brak het jaar aan waarin de DSB-bank een decennium failliet zou zijn.

Vermoedens werden verhalen en in oktober 2019 verscheen hun drieluik met de titel ‘De erfenis van DSB’ in de Volkskrant, over de langdurige gevolgen van het faillissement voor leners, de regio West-Friesland en het voortbestaan van de bank. Op 25 september 2020 werd hun werk bekroond met de VVOJ Loep Aanmoedigingsprijs.  ‘Het is waardering voor het onderwerp dat we aankaarten, maar ook voor de manier waarop we het gedaan hebben. Voor de methodes die je gebruikt en de moeite die je steekt in het opbouwen van een verhaal. Dat wordt dan gewaardeerd door vakgenoten die weten hoe dat is’, vertelt Pols met trots.

Trots zijn ze ook op de impact van hun onderzoek. Bijvoorbeeld op het leven van Mano, de hoofdpersoon. Hij was door de DSB-bank zo diep in de schulden geraakt dat zijn erbarmelijke toestand lezers ertoe aanspoorde om hun hulp aan te bieden.  ‘Dan doe je toch iets goed als journalist, want je verandert een klein beetje de wereld’, zegt Pols. ‘Maar in de eerste plaats willen we gewoon een goed artikel maken en een goed onderzoek doen. Als de wereld daardoor verandert is dat heel fijn’, vult Van Staalduine aan.

Of zij in de toekomst nog verder als duo zullen werken staat buiten kijf. Ze vullen elkaar als journalist uitstekend aan. Van Staalduine: ‘Gidi is heel goed in het zachte gedeelte. Hij kan soms echt een slijmbal zijn. Ik ben wat harder als het moet.’ En Pols:  ‘Het is fijn dat je twee dingen kunt inzetten. Ik denk dat we elkaar ook goed aanvullen in het schrijfproces, dat we een fijne manier hebben gevonden om samen te schrijven. Dus die samenwerking bevalt ons wel.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.