— donderdag 23 augustus 2012, 10:33 | 1 reactie, praat mee

Politiek Den Haag kan veel transparanter

In de debatten, moties, stemmingen en handelingen van de Tweede Kamer schuilt een wereld aan feitelijke informatie. Helaas is deze informatie slecht toegankelijk en moeilijk te begrijpen voor burgers. Nu.nl en de Open State Foundation willen daar iets aan doen. ‘We begonnen acht maanden geleden met de ontwikkeling van NUpubliek. Voor de vervroegde verkiezingen schakelden we naar een hogere versnelling. We rekenen erop dat NUpubliek ook voor journalisten een dankbare bron van informatie zal zijn’, stellen Wouter Bax (hoofdredacteur Nu.nl) en Stef van Grieken (bestuurslid Open State Foundation).

Eind augustus start NUpubliek, dat de data uit de Handelingen van de Tweede Kamer en andere politieke bronnen vergaart en die digitaal, zonder enige redactionele tussenkomst, omzet in concrete informatie.

De bezoekers zullen zien hoe er over verschillende onderwerpen gestemd wordt, hoe politici zich tot elkaar verhouden in het debat en hoe invloedrijk individuele politici zijn in bepaalde dossiers. NUpubliek toont ook gedrag van politici: wat vinden ze belangrijk, wat twitteren ze, hoe ziet hun wordcloud eruit en hoe verhoudt hun feitelijke gedrag zich tot hun politieke standpunten?

Zo’n instrument is misschien wel harder nodig dan ooit, want het Haagse politieke werk mag dan via officiële sites tweedekamer.nl volledig ter beschikking staan van de burger, dat betekent nog niet dat hij er ook wijs uit wordt. Het tegendeel lijkt zelfs het geval: er komt meer informatie uit het parlement dan ooit, maar juist daardoor wordt die informatie ook steeds ondoorzichtiger.

NUpubliek gaat van start als een ‘publieke bèta’, een platform dat al toegankelijk is voor de gebruiker, maar nog in ontwikkeling is. Het is een aanvulling op de onverminderd broodnodige journalistieke politieke berichtgeving, zoals ook de parlementaire journalisten van Nu.nl dat doen, en staat volgens ons voor een onomkeerbare trend. Op universiteiten en op redacties wordt het politieke werk steeds vaker aan technische analyse onderworpen en dat heeft al veel inzicht en geregeld ook keihard nieuws opgeleverd. Zulk nieuws is vaak het verschil tussen perceptie en praktijk, dus tussen dat wat politici en partijen zeggen en dat wat ze doen.

Digitale analyse van de politiek is dus niet slechts verhelderend; het brengt daadwerkelijk nieuwe feiten naar boven. NUpubliek zal ook over zichzelf transparant zijn. Iedere bezoeker zal zelf kunnen nagaan hoe de waarderingen van politici en partijen tot stand komen en daarop feedback kunnen geven.

Mede met die feedback zullen we NUpubliek voortdurend kunnen verbeteren. NUpubliek is een blijvend katern op Nu.nl dat het Haagse politieke bedrijf constant gaat volgen en zo steeds veelomvattender en ‘slimmer’ zal worden. Gaandeweg voegen we toepassingen toe, bijvoorbeeld door politici en partijen met elkaar te vergelijken en met trendlijnen die de gang van dossiers door het parlement volgen. We willen ook nog nuances aanbrengen in de beleidsterreinen die we uit de Handelingen halen. Sommige zijn nu eenmaal groter of belangrijker dan andere.

We begonnen acht maanden geleden met de ontwikkeling van NUpubliek. Voor de vervroegde verkiezingen schakelden we naar een hogere versnelling. We rekenen erop dat NUpubliek ook voor journalisten een dankbare bron van informatie zal zijn.

Daar worden we allemaal beter van. Voor een goed functionerende democratie kunnen er voor de burgers niet genoeg bronnen van informatie zijn.

Wouter Bax is hoofdredacteur van NU.nl

Stef van Grieken is bestuurslid Open State Foundation (voorheen de stichting Het Nieuwe Stemmen). Dit is een groep van jongeren die zich inzet om het parlement transparant en inzichtelijk te maken. Ze hadden eerder succes met projecten als Apps voor Nederland, Hackdeoverheid en Wiekiesjij.

 

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.