e learning nvj

— donderdag 24 april 2014, 14:44 | 0 reacties, praat mee

Pleidooi voor journalisten met kennis van zaken

'Knowledge-based journalism’. Dat klinkt op het eerste gezicht een beetje gek. Want journalistiek zonder kennis van zaken is toch geen fatsoenlijke journalistiek? Journalisten horen toch te weten waarover ze berichten? Laatste wijziging: 24 april 2014, 17:33

Toch is dit precies wat Thomas E. Patterson bepleit in zijn boek ‘Informing the news’: journalistiek die gebaseerd is op kennis. Zijn pleidooi komt voort uit een grote onvrede met de kwaliteit van het Amerikaanse nieuws. Terwijl de journalistiek zichzelf altijd legitimeert met hoogdravende opvattin- gen over democratie en burgerschap, is de praktijk volgens Patterson heel anders. Mensen worden inhoudelijk niet goed op de hoogte gebracht; ze worden overspoeld met meningen, ruzies, tegenstellingen, conflicten en non-informatie.Hij hekelt de meningenparade in talkshows. Hij fulmineert tegen het uitvergroten van conflicten. Hij verafschuwt de jacht naar kliks op internet. Kort samengevat: hij baalt ervan dat scoren belangrijker lijkt dan informeren. Patterson houdt het niet bij deze diagnose. Hij heeft ook een uitgesproken idee over oplossingen. Centraal staat zijn opvatting dat journalisten zich verder zouden moeten professionaliseren. En dan met name langs twee sporen.

In de eerste plaats zouden journalisten zich veel meer moeten ontwikkelen tot inhoudelijke experts. Het is volgens Patterson merkwaardig dat opleidingen zich niet bezighouden met het ontwikkelen van inhoudelijke expertise op een bepaald terrein. In zijn ogen zouden opleidingen zich moeten richten op specialisaties. Om zo journalisten te krijgen met uitmuntende kennis over het gebied waarin ze werkzaam zullen zijn.
Daarnaast zouden journalisten veel meer kennis moet hebben van de manier waarop je mensen het beste informeert. Dat vergt volgens Patterson ook een andere taakopvatting: journalisten zouden zichzelf minder moeten zien als de snelle nieuwsbrenger, en veel meer als de leraar die zijn publiek helpt om de wereld te begrijpen.

Ik weet dat dergelijke ideeën onder journalisten veel weerstand oproepen. ‘Journalisten brengen nieuws en niets meer dan dat!’ ‘Journalisten zijn slechts boodschappers!’ Ik vind het boek van Patterson echter een uitmuntend betoog dat op goed onderbouwde wijze beargumenteert waarom het tijd is dat de journalistiek een volgende serieuze stap zet in haar volwassenwording.

Thomas E. Patterson: Informing the news: The need for knowledge-based journalism. Random House, ISBN 9780345806604, 256 pagina’s.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.