— donderdag 20 februari 2014, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Forever young

Martijn van de Griendt (1970) is zelf de jeugd ontstegen, maar jongeren maken nog altijd deel uit van zijn leven. De documentair fotograaf zoekt hen op, waar hij ook in de wereld komt. Hij gaat op in de groep en wacht op momenten waarop het tastende zoeken naar de eigen identiteit haarscherp zichtbaar wordt. Laatste wijziging: 1 april 2014, 12:53

‘Forever Young’ is het eerlijke en innemende overzicht van vijftien jaar jongerencultuur. Fotograaf en jongeren voelen zich bij elkaar op hun gemak, zo valt direct van de foto’s af te lezen. Vertrouwen winnen is niet iedereen gegeven, maar Van de Griendt kan het als geen ander. Met de camera dichtbij blijven de jongeren zichzelf, in dit geval kwetsbare naar zekerheid snakkende jonge mensen. Individuen die meebewegen met de groep.

Van de Griendt treedt in de traditie van Ed van der Elsken, maar ook van Gerard Wessel. Het zijn fotografen die gefascineerd waren door de broeierige energie van de ontluikende mens. ‘Forever Young’ telt enkele foto’s die zomaar klassiekers kunnen worden, zoals de jongen met het witgebiesde jasje, die gulzig de rondingen van een zelfbewust meisje in zich opneemt.

Van der Elsken had de foto kunnen maken, maar gelukkig was het Van de Griendt. Waar de eerste zijn foto’s een zekere ruwheid en explosiviteit meegaf, heerst op de beelden in dit boek een opvallende kalmte. Deze fotograaf zoekt het in de subtiliteit, wat misschien nog een grotere opgave is.

Martijn van de Griendt: Forever Young. De gelijknamige tentoonstelling is t/m 11 mei in de Kunsthal Rotterdam te zien. Uitgave martijnvandegriendt.nl, ISBN 9789081341646, € 24,50.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.