— maandag 19 mei 2014, 13:39 | 0 reacties, praat mee

Pikken

Citeren, jatten, cureren, verwijzen. Er zijn nog al wat woorden voor het verschijnsel dat het web vol staat met gekopieerde foto’s en berichten. Soms ronduit gejat en vaak volledig rechtmatig gebruikt. Fotografen en tekstschrijvers lopen graag te hoop tegen al dat gekopieer. Onlangs nog tijdens het jatdebat van de NVJ. Laatste wijziging: 22 december 2014, 13:39

Dan gaat het vooral over teksten. Maar op beeld­gebied gebeurt hetzelfde. Foto’s worden volop gekopieerd. Net als bij tekst hebben mediabedrijven er evenveel last van als freelance journalisten en fotografen.

Zowel in de discussie over tekst als beeld geldt, dat de emoties vaak overheersen. Bij tekst gaat het bijvoorbeeld over hoe je netjes naar elkaar linkt. Leuk voor een discussie, maar juridisch niet van belang, schrijven de juristen Otto Volgenant en Jurian van Groenendaal. Zij scheiden helder feiten en meningen. Hun conclusie: het is maar goed dat jatten tot op zekere hoogte mag. Het alternatief is veel erger. Namelijk dat essentiële informatie niet meer vrij verkrijgbaar is.

En daarnaast is er een stevig verankerd auteursrecht dat zowel fotografen als tekstschrijvers heel veel bescherming biedt.

Nog meer goed nieuws brengt Marcus van de Kerkhof. Hij is directeur van het bedrijf Auxen, dat in opdracht van uitgevers auteursrechtschendingen aanpakt. Het bestrijden van schendingen vermindert het aantal diefstallen, constateert hij.

De moraal van het verhaal is voor mij dat jatten prima te bestrijden is met behulp van de NVJ, de Fotografenfederatie of Auxen. Het heeft alleen niet zoveel zin alles jatten te noemen. Citeren mag en gelukkig maar, want met een verbod daarop zijn wij veel verder van huis.

Bekijk meer van

De Dag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.