training eu starters

— donderdag 20 februari 2014, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Oorlog

Met bewonderingswaardige relativering schrijft Judith Spiegel (pagina 28) over haar ontvoering in Jemen. Zij maakt er geen drama van, terwijl het dat natuurlijk wel was. Een half jaar vastgehouden worden in slechte omstandigheden en zonder zicht op vrijlating. Dat kan niet anders dan zeer stressvol zijn. Laatste wijziging: 25 maart 2014, 16:20

Nu was de ontvoering van Spiegel een vorm van pech, zo lijkt het. Dat is niet het geval voor journalisten die nu naar Syrië willen gaan. Met name in de gebieden waar verschillende rebellen­ groeperingen het voor het zeggen hebben, worden
nu al tientallen journalisten gegijzeld. Het heeft bijvoorbeeld Hans Jaap Melissen en ook Jan Eikelboom ertoe gebracht het gebied voorlopig niet in te gaan. Want als journalisten doelwit worden, dan wordt het te link, schrijft Melissen in zijn essay in dit nummer (zie pagina 50).

Hoe verstandig ook, de vraag is dan wel hoe we op de hoogte blijven van wat er wel in die gebieden gebeurt. Reuters, en andere persbureaus ook, kiezen er dan onder meer voor om lokale mensen in te schakelen.

Dat brengt weer andere vragen met zich mee. Zijn ze wel onafhankelijk, professioneel en worden ze goed verzekerd en betaald?

Het verhaal van Molhem Barakat, die als 17­-jarige Syrische Reuters­fotograaf omkwam in Aleppo, laat wel heel wrang zien dat er met verschillende maten wordt gemeten. Barakat was niet verzekerd, kreeg slechts honderd dollar per dag en was met zijn 17 jaar natuurlijk veel te jong om in de frontlinie fotograaf te zijn. Reuters neemt zo het risico dat ze met hun foto’s een verkeerd beeld van de situatie geven. Journalistiek is waarheidsvinding en dat laat je niet aan een van de strijdende partijen over. Het is onbegrijpelijk dat gerenommeerde journalistieke organisaties dit soort risico’s nemen. In plaats daarvan zouden ze goed opgeleide, goed beschermde en goed betaalde krachten moeten inhuren. Dat kunnen best lokale mensen zijn, zolang ze maar serieus met hun vak omgaan.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.