e learning nvj

— maandag 5 juli 2021, 11:45 | 0 reacties, praat mee

Photopea: een Photoshop-kloon voor in je browser

Photopea lustte elk grafisch bestand dat ik probeerde te openen. Wie bekend is met Photoshop vindt z'n weg direct in deze software.

In de rubriek Innovatie schrijft Villamedia-redacteur Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer over de Photopea, een full blown Photoshop-kloon die zonder installeren werkt vanuit de meeste browsers. Laatste wijziging: 5 juli 2021, 11:53

Bekend scenario: je werkt niet op je eigen computer, zeg ergens op locatie, maar je moet een afbeelding bewerken. Je kunt dan een beeldbewerker installeren, maar soms is het niet chic dat op de computer van een ander te doen. En soms mag het niet eens, als je werkt waar een systeembeheerder dat heeft dichtgetimmerd.

Hier kan Photopea uitkomst bieden: een prima uitgedoste Photoshop-kloon die werkt in elke browser. De belangrijkste functies zijn beschikbaar en de software opent zelfs psd-documenten, werk uit Adobe Illustrator en zelfs vectorbestanden uit Adobe Xd.

Vrijwel alle functies die je kent uit Photoshop (lagen, filters) zijn beschikbaar en je kunt het eindresultaat in een keur van bestandsformaten exporteren. Sommige toetsenbord-shortcuts werken niet, merkte ik in eerste tests, maar de prestatie om dit in een gewone browser te realiseren is buitengewoon.

Photopea kan een lifesaver zijn als je snel wat beeld moet bewerken. Het is (voorlopig) nog gratis ook.

De makers, die al jaren aan het product sleutelen, voegen er bovendien regelmatig nieuwe functies aan toe:

De makers stellen dat hun product besturingssysteem-agnostisch is (iets wat Adobe Photoshop niet is, red), niet geïnstalleerd hoeft te worden en een betaalbaar alternatief vormt voor losse software.

Het ‘betaalbaar’ kan betekenen dat het gratis gebruik op termijn eindig is. Ook is de vraag hoe lang Adobe langs de zijlijn blijft staan, als Photopea in populariteit toeneemt en serieus de zaag zet in het lucratieve abonnementenmodel van Adobe Creative Cloud. Tegelijk bewijst Affinity Photo dat er ruimte is voor goede en betaalbare Photoshop-klonen.

Bekijk meer van

Photopea Adobe Photoshop

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.