— vrijdag 3 mei 2019, 12:56 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheidsmonitor 2018 in het thema van veiligheid

© Len Munnik

Net als 2017 staat het thema veiligheid voorop in de Persvrijheidsmonitor 2018, die traditiegetrouw op de Internationale Dag van de Persvrijheid wordt gepresenteerd.

De oogst van een heel jaar zorgde er eerder al voor dat op de wereldwijde ranglijst ‘World Press Freedom Index’ Nederland een plek zakte, van drie naar vier. Dat kwam onder meer door de aanslagen op de gebouwen van De Telegraaf en Panorama. Ook waren er meldingen van incidenten waarbij de politie het recht op bronbescherming schond, moesten journalisten beveiligd worden en na ernstige bedreigingen en werd journalisten met politieperskaarten de toegang geweigerd te bij nieuwsrelevante gebeurtenissen.

Lichtpuntjes van 2018 waren volgens onderzoekers Otto Volgenant en Tarlach McGonagle het in juli afgesloten convenant Agressie en Geweld tegen Journalisten dat de positie van journalisten moet versterken tegen geweld en agressie op straat. En ook de Wet bronbescherming in strafzaken die in werking getreden. Meer bij de NVJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.