e learning nvj

— vrijdag 5 november 2021, 08:13 | 0 reacties, praat mee

Persfotograaf belaagd en bestolen; man aangehouden

© ANP / Lex van Lieshout

De politie heeft donderdagavond een 58-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg aangehouden die ervan verdacht wordt een persfotograaf belaagd te hebben. Daarbij pakte de man ook de camera van de fotograaf af. Laatste wijziging: 8 november 2021, 09:10

Het incident vond aan het begin van de avond plaats bij een uitvaartcentrum in Bunschoten. Fotojournalist Caspar Huurdeman was daar in opdracht van De Gooi en Eemlander om foto’s te maken bij een condoleance. Een uitvaartverzorger eiste van Huurdeman dat hij foto’s wiste. Toen de fotojournalist dat weigerde, pakte de man de camera af, waarbij hij Huurdeman half verstikte met de band van het fototoestel.

Tegenover de politie verklaarde Huurdeman dat hij op de openbare weg stond om foto’s te maken. “Ineens kwam de uitvaartverzorger naar me toe”, aldus Huurdeman. “Wat ik aan het doen was? Ik vertelde dat ik in opdracht van De Gooi- en Eemlander foto’s maakte. Ik wil niet dat die gepubliceerd worden, zei hij. Dan moet je De Gooi- en Eemlander bellen, antwoordde ik.”

De man liep daarop weg, maar kwam al snel weer terug. Huurdeman: “Hij eiste dat ik de foto’s wiste. Dat weigerde ik. Vervolgens greep hij mijn camera, maar die hing met een band om mijn nek. Een paar seconden had ik het gevoel dat ik doodging, omdat ik gekeeld werd door die band.”

Volgens de politie verliep de aanhouding rustig. De camera, die de man nog bij zich had, is daarna aan Huurdeman teruggegeven. Huurdeman zegt aangifte te gaan doen.

De NVJ neemt de zaak hoog op. “Wij nemen alle incidenten tegen journalisten uiterst serieus”, aldus Paul Teixeira, secretaris van de secties Dagblad en Tijdschrift tegen De Gooi en Eemlander. “We zien een zorgwekkende stijgende tendens van geweld en bedreigingen tegen journalisten. Triest.”

Bekijk meer van

Persveilig Caspar Huurdeman

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.